Spahić: IZuS radi protiv Ustava Rijaseta BiH

377

U dokumentu Nastavni plan i program medresa, koji 2014. godine propisuje Rijaset IZBiH, među udžbenicima i literaturom za pet različitih predmeta propisano je i pet udžbenika autora Mustafe Spahića. Stoga je odluka uprave Isa-begove medrese da se “udžbenici autora Mustafe Spahića suspenduju iz nastavnog plana i programa ove škole” još jedna potvrda samovolje institucija pri Mešihatu u Sandžaku i njihovog antiustavnog djelovanja.

Drugog novembra je uprava novopazarske Medrese Gazi Isa-beg donijela odluku da se udžbenici autora Mustafe Spahića suspendiraju iz Nastavnog plana i programa ove škole. U obrazloženju se, između ostalog, ističe da je riječ o udžbenicima koji su u značajnoj mjeri plagirani, kao što je slučaj s udžbenikom Povijesti islama.

Kao drugi razlog suspenzije udžbenika Medresa u Novom Pazaru obrazlaže time da je moralni kredibilitet autora sporan zbog njegovog javnog ponašanja suprotnog islamskim i etičkim normama.

Naravno, zabrana Spahićevih udžbenika dio je kampanje koja se protiv ovog profesora vodi od Muamera Zukorlića, a preko Mešihata IZ u Srbiji. Čudno je da su ti isti udžbenici desetljećima korišteni u nastavnom procesu u Isa-begovoj medresi i da ih do sada niko nije prepoznavao kao plagijatorske.

Stoga je lahko zaključiti da je ovakav potez uprave Medrese politički motiviran. On potvrđuje (za one kojima to nije bilo jasno) da je Medresa još uvijek pod direktnom kontrolom bivšeg muftije.

Uprava Medrese pristala je povrijeđenu Zukorlićevu sujetu braniti inkvizitorskim mjerama koje se ogledaju u zabranjivanju knjiga, još onih knjiga na kojima je ova institucija poučavala i odgajala generacije svojih svršenika. Time je svima njima simbolički pljunula u lice. S druge strane, ovaj potez uprave Medrese otvara i neka druga, mnogo važnija pitanja od toga hoće li udžbenici jednog profesora biti dijelom nastavnog procesa u jednoj školi.

Naime, prema članu 57. Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, “Rijaset IZBiH odobrava planove i programe vjerskih predmeta i udžbenika obrazovnih i odgojnih ustanova Islamske zajednice te programe i udžbenike za vjeronauku uz prethodno pribavljenu saglasnost Vijeća muftija”. Izmjene u nastavnim planovima i programima, dakle, ne može donijeti uprava nijedne medrese koja je pod ingerencijom IZBiH, već isključivo Rijaset IZBiH!

U dokumentu Nastavni plan i program medresa, koji 2014. godine propisuje Rijaset IZBiH, među udžbenicima i literaturom za pet različitih predmeta propisano je i pet udžbenika autora Mustafe Spahića. Stoga je odluka uprave Isa-begove medrese da se “udžbenici autora Mustafe Spahića suspenduju iz nastavnog plana i programa ove škole” još jedna potvrda samovolje institucija pri Mešihatu u Sandžaku i njihovog antiustavnog djelovanja.

A baš iz tog Ustava i na legitimitetu IZBiH Mešihat crpi svoj stvarni religijski legitimitet i simbolički kapital autentičnog predstavnika muslimana u Srbiji, kako se vole predstavljati. /D. Hadžić/

 

Izvor Stav