Ljudska prava u Novom Pazaru potpuno potisnuta, socioranjive grupe stanovništva posebno ugrožene

104

Predstavnici nevladinih organizacija i medija iz Novog Pazara ocijenili su danas da su ljudska prava u ovom gradu potpuno potisnuta u zadnjih nekoliko godina i da je situacija mnogo teža, naročito za socioranjive grupe stanovništva.

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar kazala je da je društvo u Novom Pazaru premeženo partijskim vezama i uređeno po modelu klijent-patron.

“Imajući u vidu da nam je srpska politička kultura autoritarna i u tablici vrijednosti te kulture ljudska prava su na samom dnu, mogućnost da se nešto promjeni danas je veoma mala. U toj relaciji su najbitnije i najvažnije partijske veze i one imaju veći značaj nego ljudska prava”, navela je Kačar.

Dodala je da je situacija značajno teža za socioranjive kategorije, naročito za osobe sa invaliditetom, siromašne i pripadnike romske zajednice.

Sead Biberović iz organizacije “Urban in” navodi da su građani Novog Pazara u nezavidnoj poziciji kada se govori o stanju ljudskih prava.

“Sve se radi u kontekstu čiste propagande, koju lokalna vlast prepisuje iz Beograda. Sve je propaganda, šarena laža. Ovde ljudska prava ne postoje ni u lokalu, ni u državi”, ocijenio je Biberović.

Urednik informativnog programa radija Sto plus Nikola Kočović naveo je da su novinari u Srbiji u nezavidnom položaju uslijed pritisaka vlasti.

“Na listi medijskih sloboda Srbija je najgora u regionu. O položaju novinara govori podatak da im se pale kuće, da su lokalni mediji žrtve slap tužbi, da su na meti moćnih korporacija. Znamo kakve pritiske trpe od strane nosilaca javnih vlasti”, kazao je Kočović.

Izvor Radio Sto plus
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.