Bačevac o slučaju Bakan i policijskom prebijanju Edina Hadžovića

623

Bačevac (SDPS) o pogibiji Bakana, Šešelj o Ugljaninu

Poslanik Socijademokratske partije Srbije (SDPS) Muamer Bačevac pitao je danas Ministarstvo pravde zašto se devet mjeseci ne pokreće postupak o nesreći u kojoj je poginuo student iz Novog Pazara Ernad Bakan (19).

Bakan, student Visoke zdravstvene škole u Zemunu, stradao je početkom marta kada ga je, na pješačkom prijelazu, u Ulici cara Dušana udario automobil kojim je upravljao Ivan M. (19), piše Radiostoplus.com.

“Ako već 237 dana traju predistražne radnje o slučaju čiji snimak je objavljen na svim portalima, koliko će trajati samo suđenje”, pitao je Bačevac .

Jos jedan incident u Novom Pazaru je uznemirio javnost. Naime u jednom kafiću prilikom proslave diječijeg rođendana je došla policija. Jedan od roditelja, Edin Hadžović, pokušao je da zaštiti dnecu i nakon kraće rasprave sa policijom jedan od policajaca ga udara pesnicom u lice. Snimak ovog događaja je takođe dospeo u javnost preko društvenih mreža. Edin Hadžović je nakon privođenja zatražio ljekarsku pomoć i u medicinskoj ustanovi konstatovane su mu teške tjelesne povrede u predjelu lica. Na snimku se jasno vidi da je policajac prekoračio svoja ovlašćenja i prekomerno upotrebio silu. Ovakva reakcija policije je izazvala proteste ispred policijske uprave u Novom Pazaru. Učesnici protesta među kojima je bilo i nekoliko čelnika nevladinih organizacija su nosili parole “Mi vas placamo vi nas bijete”, “Pravda za Limara”, “Stop batinašima”, itd. Direktor policije Vladimir Rebić se nakon toga sastao se sa učesnicima protesta u Novom Pazaru. On je tada naglasio da nasilje od strane policajaca niti bilo kod građanina ne može biti tolerisano, nakon čega je pokrenuta procedura kojom bi se utvrdilo da li je bilo prekoračenja ovlašćenja prilikom intervencije kada je povređen Edin Hadžović. Uprava kriminalističke policije je završila sve istrage. Međutim ništa se ne dešava i cio slučaj stoji već duže vrijeme. Odugovlačenje rađa sumnju da se nešto želi sakriti ili da se zeli izbjeći sankcionisanje policajca protiv koga se vodi postupak. Da bi izbjegli svaku sumnju i ojačali povjerenje u policijske sluzbenike nase zemlje:

Zahtijevam od nadlježnog ministarstva da mi dostavi informaciju da li je zavrsena procedura i da li je utvrđeno da je u ovom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane službenog lica ?

 

U danu predviđenom za poslanička pitanja u Skupštini Srbije lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je pitao šta će nadležni preduzeti povodom sastanaka i najavljenog udruživanja kandidata za premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

“Kakva je reakcija Vlade na ranije izjave Ugljanina da su Srbi za sve krivi, da su počinili genocid, da su krvnici, s obzirom da to slušamo od 2014. godine od kad on više nije ministar”, pitao je Šešelj.

Izvor: Radiostoplus.com