Turska, Bosna i arapske zemlje osudile Švedsku zbog dozvole spaljivanja Kur'ana

129

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije u Stocholmu da u subotu organizuje protest ispred turske ambasade gdje namjerava da spali Kur'an.

Kritikujući Švedsku zbog davanja dozvole za planirano spaljivanje Kur'ana, islamske svete knjige, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u subotu rekao da se rasizam i zločini iz mržnje ne smatraju slobodom misli i izražavanja, javlja Anadolija.”Uprkos svim našim upozorenjima, takva dozvola je, nažalost, data ovoj osobi.

Niko to ne može nazvati slobodom izražavanja i slobodom misli”, rekao je Cavusoglu novinarima u južnoj turskoj provinciji Antalya.Cavusoglu je to izjavio nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

”Danas ne dozvoljavaju spaljivanje još jedne knjige, ali kada je u pitanju Kur'an, islamska sveta knjiga, i neprijateljstvo prema islamu, oni to odmah nazivaju slobodom izražavanja i slobodom misli”, rekao je Cavusoglu.Dodao je da prema švedskom zakonu, odluke Vijeća Evrope i odluke Evropskog suda za ljudska prava, zločini iz mržnje i rasizam nisu sloboda misli ili sloboda izražavanja.Izrazio je nadu da će švedske vlasti poduzeti mjere kako bi spriječile čin spaljivanja.

”Zato što će ovo na isti način izazvati bijes u cijelom svijetu. Bio bi to podli, rasistički čin i zločin iz mržnje”, rekao je Cavusoglu.Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije predstavljaju rizik da Turkiye još više blokira ratifikaciju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO. Međutim, dodao je da bi bilo “veoma neprikladno” da traži da se nekoj osobi ne dozvoli da izvede protest.

Zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turkiye nakon što je Švedska dozvolila čin spaljivanja primjerka Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye nakon što je taj čin dozvoljen.

Švedska i Finska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Spaljivanje primjerka Kur'ana, koji je vjerska knjiga, sveta knjiga muslimana, nije u skladu sa općim vrijednostima za koje se zalaže Evropa i jasno je da je riječ o primjeni dvojnih standarda, izjavio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić povodom dozvole švedske policije danskom desničaru da ispred turske ambasade u Štokholmu javno spali primjerak Kur'ana, prenosi Anadolija.”Sloboda govora nije isto što i blasfemija, njene se granice i postavljaju onda kada postoji prijetnja da će nešto dugoročno naštetiti društvu i državi”, kazao je Softić za Agenciju MINA.U konkretnom slučaju, kako je pojasnio, spaljivanje primjerka Kur'ana neće naškoditi nikome, niti islamu niti Kur'anu, ali hoće onima koji to čine.”

Također, osim što se radi o bezumnom činu, on nam, nažalost, potvrđuje i apsolutno nepoznavanje islama i teksta Kur'ana. Novi primjer štetnog neznanja“, dodao je Softić.Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, javlja Anadolija.

Istaknuti sociolog osudio je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj i odluku švedskih vlasti da dozvole da se takva djela dogode pod izgovorom slobode govora, prenosi Anadolija.Masoud Kamali, bivši specijalni istražitelj u Švedskoj, rekao je za Anadoliju da je spaljivanje islamske svete knjige ispred turske ambasade “politička i rasistička poruka” usmjerena na muslimane koja se šalje u sve evropske zemlje i šire.

Taj čin, kako je rekao, predstavlja “političku igru”, dodajući da sloboda govora danas daje rasističkim grupama dozvolu da napadaju migrante i muslimane i omogućava im “da govore šta hoće i čine bilo koja djela koja žele”.

Rekao je da ukoliko bi rasističkom političaru poput Rasmusa Pludana ili bilo kome drugome bila uskraćena dozvola da spali Kur'an, to ne bi naštetilo slobodi govora.”Paludan i njemu slični ovdje imaju podršku”, dodao je.Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Izvor: AA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.