Turska: U 90 hiljada džamija vjernici učili Kur'an nakon spaljivanja svete knjige u Švedskoj /VIDEO/

138

U oko 90 hiljada džamija širom Turske jutros su brojni vjernici nakon sabah-namaza čitali Kur'an kao reakciju na čin paljenja Kur'ana ispred ambasade Turske u švedskoj prijestolnici Štokholmu.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas pozvao je muslimane da u velikom broju posjete džamije i uče Kur'an nakon što je u subotu spaljen primjerak svete knjige Kur'ana u Štokholmu.

Nakon njegovog poziva jutros su brojni vjernici pohrlili u džamije širom zemlje na sabah-namaz nakon čega su čitali odlomke iz Kur'ana. Erbas je također zajedno s vjernicima prisustvovao molitvi i učenju Kur'ana u džamiji Haci Bayram Veli u Ankari. Nakon molitve, Erbas je u obraćanju prisutnima govorio o značaju Kur'ana za sve ljude.

“Ljudi koji ne znaju o Kur'anu neprijateljski su raspoloženi prema ovoj knjizi. Volio bih da znaju više o Kur'anu. Moramo zato pokušati objasniti Kur'an što većem broju ljudi”, kazao je Erbas.

Dodao je da je islam najveći blagoslov koji je poslan čovječanstvu.

“Kao ljudi, moramo živjeti tako što ćemo poštovati vjeru, knjigu i rasu jedni drugih”, rekao je Erbas.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je jučer primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.