Večaras sa akšam namazom nastupa sveti mjesec Redžep, jedan od četiri odabrana

149

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Godina ima 12 mjeseci, četiri su sveta, tri dolaze jedan iza drugog a to su: zul-ka’de, zul-hidždže i muharrem a redžeb je odvojen i dolazi između džumadel-uhra i ša’bana.“U jednom hadisu Allahov Poslanik kaže:

“Mjesec Redžeb je Allahov mjesec, Šaban je moj mjesec a Ramazan je mjesec ummeta.”Jedan od Allahovih dobrih robova je rekao: “Godina je poput drveta. Mjesec Redžeb je vrijeme listanja drveta. Šaban vrijeme davanja plodova a Ramazan vrijeme ubiranja plodova.”Katade, jedan od mufessira, je rekao: “Nagrada za dobra djela u ovom mjesecu (redžebu) je znatno veća nego što je to u drugo vrijeme. Međutim i kazna za zulum učinjen u ovom mjesecu je mnogo veća.”Kada su Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, upitali zbog čega se Redžeb naziva Allahov mjesec, on sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio:

“Stoga što je to mjesec u kojem Uzvišeni Allah mnogo oprašta. U tom mjesecu je zabranjeno ubijanje. I to je mjesec kada je Uzvišeni Allah primio tevbe poslanika, alejhimu-s-selam, i sačuvao ih od neprijatelja.”DOVA koja se preporučuje:Allāhumme bārik lenā fī redžebe ve ša’bāne ve bellignā ramadāne.

(Uzvišeni Allahu blagoslovi nas u mjesecima redžepa i šabana i podari nam da spremni dočekamo mjesec Ramazan).
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.