Muftija Dudić: Dijanet Turske je odgovoran za razbijanje jedinstva Islamske zajednice!

194

Predsjednik Mešihata IzuS je, nakon povratka sa diplomatske misije u Kini pod pokroviteljstvom Ujedinjenih arapskih emirata i Saudijske Arabije u organizaciji Unije svjetskih muslimanskih zajednica, dao veliki intervju za Sandžak tv, u kome govori o svojoj posjeti Kini, ali i o stanju islamske zajednice u Sandžaku.

Muftija Dudić je na samom početku intervjua optužio Dijanet Republike Turske za učešće u razbijanju islamske zajednice. Očigledno je, na osnovu stavova iznesenih vezano za Kinu i Ujgure, učešća u namještenim diplomatskim misijama čiji je cilj opravdavanje i ublažavanje kineskog genocida nad Ujgurima, potvrđenog desetinama izvještaja nezavisnih evropskih komisija koje su se ovim problemom bavile, ali i ponovljenog napada na Dijanet Turske, da je Dudić dio agende arapskih zemalja, koje imaju potpuno drugačiji spoljnopolitički koncept od Turske.

Dok Turska predstavlja samostalan politički faktor, priznat u svijetu kao ozbiljan i nezaobilazan faktor stabilizacije, arapski lideri imaju potpuno drugačiju politiku. Njihova spoljna politika se zasniva na servilnosti, poslušnosti i nedostatku stava, kako u odnosu prema zapadnim silama, tako i u odnosu prema Kini.

Za razliku od Turske, koja realno brine za stanje muslimana u svijetu, te kao takva nema nikakav pristup regijama Kine u kojima žive Ujguri, iako već godinama, kao i nezavisne evroske komisije, traži da pošalje misiju, Arapi imaju samo jedan cilj, a to je profit i trgovinske beneficije, te su radi toga spremni da žrtvuju muslimane drugih regija, u ovom slučaju Ujgure.

Muftija Dudić i bivši reis Cerić su, svjesno, učestvovali u pogoršanju stanja muslimana u Kini, opravdavajući zločine nad njima i o tome će im suditi historija, međutim ono što nas interesuje je kako će se ove očigledne razlike u koncepciji islamskih zajednica odraziti na potencijalno ujedinjenje istih.
Naime, očigledno je da je Rijaset Islamske zajednice Srbije u izuzetno bliskim odnosima sa Turskom, dok je Mešihat IzuS pod direktnim uticajem Rabite i vlada arapskih zemalja. Zanimljivo je napomenuti da Rijaset Islamske zajednice u Bosni mnogo bolje balansira između ova dva najveća svjetska islamska centra, ne priklanjajući se otvoreno nijednom od njih, za razliku od dvije islamske zajednice koje figuriraraju u Sandžaku i Srbiji.

Bošnjaci Bosne, a naročito Sandžaka, su historijski, ekonomski, ali i demografski vezani za Tursku, te su nejasni ciljevi prije svih Cerića i Dudića, a nejasan je i stav Dudića koji napada Dijanet Turske u trenutku kada se poziva da upravo ta institucija bude posrednik u ujedinjenju islamskih zajednica u Sandžaku. Da li Dudić ovim u startu ovaj projekat osuđuje na propast i čiji interesi se kriju iza toga?

Redakcija Sandžak Danas
One thought on “Muftija Dudić: Dijanet Turske je odgovoran za razbijanje jedinstva Islamske zajednice!

  1. Haso

    Kako te nije sramota da optizujes Tursku KEPECU jedan.Fuj gadis mise, kad cete smenit vec jednom sa tog mesta jel nezasluzujes to.A Akobogda uskoro letis odatle jer stese ujedinili sa Suljom i tu vam je kraj.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.