Novopazarka i njena jednogodišnja beba u Beogradskoj bolnici – Krišom briše suze i plaši se

139

Jednogodišnja djevojčica iz Novog Pazara od nedavno je pacijent Dečije bolnice za plućne bolesti, kovid i TBC u Beogradu jer ima tuberkulozu. S njom je njena majka zabrinuta za zdravlje svoje ćerke, i s mislima sa djecom koju je ostavila kod kuće.

Kada misli da je niko ne vidi, krišom rukavom briše suze. Nije bila raspoložena za priču sa novinarima, niti je htjela da se fotografiše. Dosta joj je, kaže, njene muke, a i plaši se da bi svi u kraju bježali od njih kada bi saznali da je tuberkuloza ušla u njihov dom.

U ovoj bolnici, koja je jedinstvena po tome što jedina u regionu ima odijeljenje za hospitalno liječenje djece obolele od tuberkuloze, trenutno je sa istom dijagnozom još sedmoro djece različitog uzrasta. Oni malo stariji znaju da će na liječenju ostati dugo, najmanje dva mjeseca, a neki i duže, i to im najteže pada.

Nedostaju im drugari, porodica, igra

Zbog specifičnosti bolesti, djeca obolela od tuberkuloze su potpuno odvojena od spoljašnjeg svijeta, jedini kontakt imaju s ljekarima, medicinskim sestrama, vaspitačima i nastavnicima koji im predaju i tako pomažu da, i pored boravka u bolnici, ne zaostaju u školovanju.

Ali njima nedostaju njihovi drugari, porodica, igra, bezbrižnost…

Zato im je potrebna naša pomoć. Neophodni su im novi kreveti, namještaj, savremena učila, edukativne igračke, knjige…Bolnički dani bi im brže prolazili kada bi imali noćne lampe na ormarićima pored kreveta kako bi mogli da čitaju, TV u svojim sobama i laptopove kako bi mogli da komuniciraju sa bliskim ljudima.

Blic fondacija je pokrenula akciju za pomoć oboleloj djeci. Naša i vaša pomoć, dobri ljudi, omogući će da njihovi dugi i sumorni bolnički dani proteknu u ljepšem ambijentu.

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu akcije „Blic fondacije“ mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”:

325-9500500148315-93 ili na devizne račune 9601500148316 70 – za uplate u evrima; 9604500148318 49 – za uplate u švajcarskim francima i 9602500148317 62 – za uplate u dolarima, OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD. Cena poruke 100 dinara (važi za sve mreže).

Troje djece ima tešku formu bolesti

– Od osmoro djece koja su trenutno kod nas, troje djece od 13, 14 i 17 godina imaju tešku formu plućne tuberkuloze. Srećom, sve je lječivo uz dugotrajnu terapiju, dobar ljekarski nadzor i redovne kontrole. Kod dječje tuberkuloze najvažnije je da se na vrijeme otkrije, a to se postiže praćenjem kontakata jer ta djeca se uglavnom razbole u kontaktu sa nekim od članova porodice – kaže prof. dr Zorica Živković, pedijatar-pulmolog, načelnik Odijeljenja za tuberkulozu i podsjeća na značaj BSG vakcine kako bi se izbjegle teže forme bolesti.

Prema njenim riječima od tuberkuloze najviše obolevaju djeca školskog uzrasta, što znači da su već svjesni ozbiljnosti svoje bolesti, kao i da to zahteva dugotrajno bolničko liječenje

– Svi su oni zbog toga tužni, ponekad anksiozni i depresivni, a vreme uglavnom provode u svojim sobama. Plaše se kako će se njihova bolest razvijati, a brinu i za svoju porodicu, jer nekima od njih i roditelji imaju tuberkulozu i liječe se u nekoj drugoj bolnici. Zato uz sav naš trud na njihovim licima često vidimo tugu.

Liječe se djeca iz cijele Srbije

Dječija bolnica za plućne bolesti, kovid i TBC pored Odeljenja za tuberkulozu ima hospitalni deo i ambulantni dio za liječenje plućnih pacijenata.

– Poznato je da pedijatrijska populacija ima najveći deo respiratornih pacijenata, pa kroz našu bolnicu godišnje prođe između 20.000 i 25.000 pacijenata, a bolnički se leči od 2.500 do 3.000 dece. Kod nas se upućuju deca iz cele Srbije, a pogotovo oboleli od tuberkuloze – kaže dr Olivera Ostojić, upravnica ove bolnice.

(Blic)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.