Otac Ernada Bakana sumnja na opstrukciju, iz tužilaštva demantuju

358

Novopazarac Mirsat Bakan, otac studenta koji je preselio početkom marta nakon što ga je automobil udario na pješačkom prelazu u Beogradu, izjavio je danas da ni nakon skoro devet mjeseci istraga nije gotova i da sumnja da se vrši opstrukcija.

On je radiju Sto plus rekao da Saobraćajni fakultet u Beogradu nije uradio vještačenje situacije od 4. marta kada je njegovog sina Ernada (19), dok je prelazio Ulicu cara Dušana u Zemunu, udario automobil kojim je upravljao Ivan M. (19).

“Prije par dana me je advokat obavijestio da je Saobraćajni fakultet vratio predmet Trećem osnovnom tužilaštvu jer ono nije htjelo ili nije imalo oko hiljadu evra da plati vještačenje. Iako su im još početkom novembra dostavili cjenovnik i zatražili da plate, Tužilaštvo nije preduzelo ništa. Nudio sam da ja platim taj iznos, ali su mi rekli da to nije dozvoljeno”, kazao je Bakan.

Otac stradalog mladića vjeruje da se istraga vodi neprofesionalno, da nisu saslušani pravi svjedoci, poput onih koji su bili najbliži njegovom sinu, da vozač nije testiran na drogu i da nije provjereno da li je imao probnu vozačku dozvolu.

“Smatram i da je greška to što je kvalifikovano da se djelo desilo iz nehata. Nije nehat voziti tolikom brzinom u blizini nekoliko škola i udariti pješaka na prelazu, bez kočenja. Zbog toga ću uputiti žalbu Državnom veću tužilaca na rad postupajućeg tužioca”, najavio je Bakan.
On naglašava da porodica, iako na izmaku živaca, još uvikek ima povjerenja u pravosuđe i da se nada da će pravda biti zadovoljena.
Portparol Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu Ivan Marković odbacio je navode Bakana da se istraga vrši neprofesinalno, naglašavajući da su do sada završene sve istražne radnje, osim tog saobraćajno-tehničkog vještačenja.

“Tužilaštvo je tokom godine bilo u finansijskim problemima, račun nam je bio blokiran i tek nedavno je rebalansom budžeta popravljeno stanje, ali i pored toga smatramo da je iznos od 142.200 dinara, koliko je Saobraćajni fakultet tražio za vještačenje, previsok, a još su zahtijevali i da se plati unaprijed. Zbog toga smo odustali”, rekao je Marković.

On je dodao da će se Tužilaštvo uskoro obratiti Saobraćajnom fakultetu u Novom Sadu kako bi bilo urađeno i to vještačenje, nakon čega će, kako je najavio, protiv vozača biti podignuta optužnica zbog teškog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

“Očekujem da sve bude završeno za godinu dana od smrti mladića, što je prihvatljivo za ovakvu vrstu predmeta”, izjavio je Marković.
Ernad Bakan je bio brucoš na Visokoj zdravstvenoj školi u Zemunu u blizini koje se i desila nesreća kada ga je, dok je prelazio ulicu na pješačkom prijelazu, udario automobil. Od zadobijenih povreda, preselio je dva dana kasnije.

Radio sto plus