Rasim Ljajić: Bolje i novi izbori nego divljanje nacionalista u Skupštini

169

Predsjednik SDPS-a dao je izjavu nakon nemilih scena u Skupštini Srbije. Izjavu prenosimo u cjelosti.

Očekivati konstruktivnost od destruktivne desničarske opozicije ravno je verovanju da možete da napravite drveno železo. Opozicija je najpre tražila debatu o Kosovu, a kada je dobila, ponudila je samo dve stvari: parole kojima tobož brani Kosovo i incidente koje je izazvala u Skupštini.

Očigledno je da se parolama Kosovo ne može odbraniti, ali opozicija je uspela da skrene pažnju i domaće i svetske javnosti scenama iz parlamenta, gde okružuju, napadaju, psuju, zvižde i vređaju predsednika države.

U Skupštini je i do sada bilo različitih incidentnih situacija, ali nikada se nije desilo da se opozicija na ovakav način odnosi prema predsedniku države, koji je došao da izlaže ideje vezane za francusko-nemački plan.

Ovo je poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate, koja je osnov razvijenog i civilizovanog društva. U ostrašćenom društvu, svaki dijalog je obesmišljen, a bez dijaloga i razgovora društvo klizi ka neminovnoj konfrontaciji.

Zato je bolje i da idemo na nove izbore, nego da imamo ovakve situacije koje će se ponavljati u najvišem zakonodavnom domu. Uveren sam da će građani Srbiji na tim izborima adekvatno vrednovati učinak svake pojedinačne stranke i sankcionisati one koji ovakvim incidentima vode ka nepotrebnoj i štetnoj radikalizaciji našeg društva.

SDP Srbije će pružiti punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u nastavku pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice i institucija u Prištini oko predloženog francusko-nemačkog plana.

Izvor: Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.