Oni ruše predrasude o životu na selu: Imaju i u toru i u džepu

177

U Piskavicama kod Rogatice stočarstvom se, veoma uspješno, bave dvoje mladih koji su, za kratko vrijeme, upornim radom i promišljenošću postali seoske gazde. Savo i Snežana Puhalac su primjer da se i u ruralnim područjima može lijepo živjeti i zaimati se.

Tridesetdvogodišnja diplomirana pravnica i domaćica počinje priču riječima da je rođena na selu, a na Palama je završila fakultet. No, iako ima diplomu visokošoklske ustanove, radno mjesto nije čekala. “Sticajem okolnosti upoznala sam momka Sava, zavoljeli smo se i odlučili da se uzmemo. Nakon vjenčanja nastavili smo da se bavimo stočarstvom i živimo na selu”, priča nam.

“Veoma smo zadovoljni, vozila mljekare dolaze na kućni prag, cijena je trenutno povoljna, a istina je i da nas ispoštuju pri plaćanju proizvedenog i otkupljenog mlijeka”, dodaje Puhalčeva.

Ona ističe kako je presudna ljubav prema poslu kojim se bave, a i njihova mala kćerka je privržena selu i domaćim životinjama. Iako su počeli od nule, Puhalci se već smatraju uglednim seoskim domaćinima.

“Ohrabreni uspjesima počeli smo i novi objekat za stoku kapaciteta 30 krava muzara, a u planu nam je da to i ostvarimo”, veli Snježana.

Njihov život, kako kažu, uopće se ne razlikuje od života porodica u urbanim sredinama.

“Imamo bukvalno sve kao i naši vršnjaci u gradu. Kućne aparate, tehniku, internet, televiziju, automobile, tako da smo u Rogatici za petnaestak minuta. Muž i ja zaista uživamo u ovom poslu i ništa nam nije teško. Svi misle da je život vlasnika farmi težak. Iskreno nije, jer posjedujemo poljoprivrednu mehanizaciju, imamo svoju ispašu, obezbjeđujemo na vrijeme sijeno i ostalu hranu za krave”, dodaje ova vrijedna žena.

Ko radi za svoj rad biva i nagrađen, pa tako i ova uzorna seoska rogatička porodica. “Redovno dobijama republičke podsticaje za svaki litar prodatog mlijeka, ali i opštinai lokalna vlast nam pritekne u pomoć. Mnogo su nam pomogli oko izgradnje velike štale za krave za što se posebno zahvaljujemo”, završava priču

Zaista izuzetan primjer mladih ljudi koji su ostali i ugodno žive na zemlji svojih pradjedova, piše agroklub.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.