Tandir je naglasio da će riješiti problem participacije Bošnjaka u policiji

379

Govoreći o planovima njegove stranke za naredni period, Tandir je za televiziju A1 rekao da se politika BOSS-a oslanja na ideje Muhameda Spaha i njegove Jugoslovenske muslimanske organizacije između dva svjetska rata, i na ideje rahmetli muftije Zukorlića, čiji su najbliži saradnici bili upravo on i ostali osnivači BOSS-a.

Kaže kako će BOSS bez problema da formira opštinske odbore u sandžačkim, ali i mnogim drugim gradovima Srbije i ubrzo postati veoma važan politički faktor.

Kaže da je BOSS nedvosmisleno dao podršku predsjedniku Vučiću u dijalogu vezano za budućnost Kosova i evropskog puta Srbije, jer naspram njega stoje destruktivne nacionalističke snage čije smo ponašanje juče imali prilike da vidimo u Skupštini Srbije. Po njegovim riječima, u posljednjih 10 godina je urađeno puno za poboljšanje stanja nerazvijenog kraja kakav je Sandžak i da dalji razvoj nema alternativu.

Osvrnuvši se na trenutnu participaciju Bošnjaka u vlasti, Tandir tvrdi da su tri trenutne političke partije Bošnjaka potrošene, da nikad više Bošnjaka nije učestvovalo u vlasti, sa manjim rezultatima, kao poseban nonsens naglasivši da ministar Đerlek nema kancelariju ministarstva niti sajt ministarstva, tako da građani nemaju prilike ni da vide eventualne konkurse koje bi to ministarstvo raspisalo u cilju rješavanja problema nedovoljno razvijenih područja. Tandir je uporedio Edina Đerleka sa ulogom Lanetom Gutovićem u seriji Bela Lađa: “Šojić je tražio da mu ministarstvo ima makar fotelju dok Edin Đerlek nema ni fotelju, nema kancelariju niti sajt ministarstva.”

Kaže kako nesposobni ljudi ne mogu da iskoriste prilike koje im se daju, da zbog toga moramo imati sposobne ljude na funkcijama u Vladi. Kaže kako su vrata za rješavanje ovih problema širom otvorena, a na nama je da ih iskoristimo i rješimo pitanje puteva, pruge, primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i sl.

Na provokativno pitanje novinara A1 zašto se ne rješava pitanje participacije Bošnjaka u policiji i drugim državnim institucijama, Tandir kaže da je to problem koji se može rješiti, ukoliko njemu pristupe ozbiljni ljudi, kandidujući sebe i BOSS kao novu energiju koja može pomoći u rješavanju ovih problema.

Na kraju, Tandir postavlja pitanje da li trenutni politički predstavnici Bošnjaka u Beogradu traže lične privilegije za sebe ili rješavanje ovog i sličnih problema. Kaže da u ovome leži srž poteškoća u rješavanju ovakvih problema.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.