U šta se pretvoriše ponosni Čečeni: Kadirovu ukraden konj vrijedan 20.000 dolara, on za sve okrivio Zapad

110

Apelovali su na javnost za bilo kakve informacije o tome gdje se Zazou nalazi, naglasivši da je 16-godišnji konj imao prepoznatljivu nepravilnu bijelu zvijezdu na čelu

Češka policija traži informacije o ukradenom trkaćem konju koji navodno pripada čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu. Zazou, čistokrvni konj vrijedan oko 20.000 dolara, nestao je između petka navečer i subote ujutro. Drugi konj koji pripada Kadirovu je još uvijek u štali u Češkoj.

Konji su zadržani u Češkoj zbog sankcija nametnutih nakon nezakonite ruske aneksije Krima 2014. godine. Ramzan Kadirov je snažan saveznik Vladimira Putina, iako je nedavno kritikovao rusko vojno vodstvo zbog strategije u Ukrajini. Prošle godine je Češki radio izvijestio da je ergela trkaćih konja čečenskog vođe registrirana u organizaciji češkog džokejskog kluba od 2012. godine.

Zazou je nestao iz ergele Darhorse u blizini grada Roudnice nad Labem, 50 km sjeverno od glavnog grada Praga, naveli su iz policije. U saopćenju se navodi da je lanac koji je pričvršćivao klizna vrata konjušnice uklonjen i da je konj odveden, vjerovatno pod okriljem mraka, piše BBC.

Apelovali su na javnost za bilo kakve informacije o tome gdje se Zazou nalazi, naglasivši da je 16-godišnji konj imao prepoznatljivu nepravilnu bijelu zvijezdu na čelu. Češki radio je izvijestio kako su već u januaru prošle godine dva muškarca pokušala odvesti dva konja, Zazoua i drugog čistokrvnog konja nazvanog po ruskom kompozitoru Mihailu Glinki.

Samo nekoliko sedmica prije početka ruske invazije na Ukrajinu, muškarci koji govore ruski su stigli u ergelu tvrdeći da imaju upute da odvedu konje u Poljsku. Zahtjev su opravdavali tvrdnjom da se životinje pod sankcijama mogu premještati preko granica, pod uvjetom da ne napuste prostor Europske unije.

Vlasnik ergele je tada zaključao štale kako bi spriječio odvođenje konja. Kaže da je par proveo pet dana sjedeći u kombiju parkiranom ispred ulaza, prije nego što su konačno otišli. U sklopu sankcija, sav novac dobiven nagradama od konjskih utrka je trebao ići za održavanje konja, dok je ostatak zamrznut, što je razbjesnilo Kadirova.

“Što reći o ljudskim pravima na Zapadu, ako grubo krše prava konja, najmiroljubivijih, najljubaznijih i najnježnijih životinja na svijetu?” pitao je Kadirov nakon toga poteza na Facebooku.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.