Donator Sabah Čolović: Daću opet novac ako treba da se sporne freske prekreče i iscrtaju nove

157

Freskopis u jedinoj crkvi u Rožajama izazvao je i pažnju međunarodnih medija. TRT je, u emisiji Across the Balkans, obradio priču iz grada na sjeveru Crne Gore i razgovarao sa donatorima koji su dali novac, a na kraju predstavljeni kao zlikovci.

Jedan od donatora, Sabah Čolović kazao je da se takve stvari rade samo da bi se izazvale podjele “među narodom koji godinama želii da krene dalje”. Dodaje da je spreman da donira novac opet, za krečenje.

“Tu mržnju ne produbljuje cio srpski narod neg upravo šaka ljudi koja je zlobna. Mislim da oni u manastirima samo razmišljaju o tome kako da zavade taj napaćeni, jadni narod koji se vjekovima bori za nešto. Ja ću opet donirati novac za to krečenje koje je dogovoreno i za crtanje novih freskopisa koji odgovaraju današnjem vremenu”, kazao je Čolović.

Sa njim je saglasan i drugi donator – Muhamed Agović.

“Oni su nam tražili da doniramo. Zvali su da pomognemo da se renovira crkva, rekli su da ulazi voda, da se stvara vlaga… Mi smo naravno odmah se organizovali i nas oko tridesetak je dalo novac. Nismo ovo očekivali zaista. Ko god traži pomoć mi smo tu da pomognemo i opet ćemo, a to što su uradili neka ide na obraz njima, koji su to napravili”, kazao je on.

Glavni rožajski imam Rajhan Hot kazao je da očekuje da će se freskopis prekrečiti.

„Ne mislimo da je crkva, posebno u jednoj sredini kao što je ova, mjesto gdje treba podizati naraštaje i generacije na tim stvarima, neka istorija kaže svoje i neka se o toj temi prica na jednom drugom nivou, ali ne mislimo da je verski objekat taj koji treba da odgaja nove generacije tako.

Djeca to gledaju, pa će ona da pitaju šta je ovo, zbog čega ovaj čiko nosi fes kojeg nosim i ja i zbog čega je on sa mačem i nožem, cime god, nad bebom nekom i jesu li oni toliko zli pa su nas klali ili nas kolju i da li treba da se koljemo i dalje… Generacije treba da se podižu tako da se promoviše ljubav.“
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.