SKANDAL NA TAKMIČENJU U KRALJEVU! Bošnjačkoj djeci služena svinjetina?!

318

Djeca iz Sandžaka, naročito gimnazijalci iz Novog Pazara i Sjenice posljednjih godina postižu zavidne uspjehe na takmičenjima iz matematike, te Sandžaklije stalno imaju predstavnike na okružnom i republičkom takmičenju. Tako je bilo i ove godine.

Međutim, ove godine je došlo do skandala i diskriminacije koji te uspjehe stavljaju u drugi plan.

Naime, kako naša redakcija saznaje, na okružnom takmičenju u Kraljevu organizator je djeci pripremio sendviče sa svinjskim mesom, i bez upozorenja ih dijelio djeci, te su tako diskriminisali bošnjačku djecu iz Novog Pazara i Tutina. Djeca, koja sa svojim nastavnicima imaju želju da se osjećaju kao ravnopravni građani ove države, na taj način su od strane organizatora deklarisani kao građani drugog reda.

Naša redakcija izražava nadu da je u pitanju slučajna greška i da slijedi zvanično izvinjenje organizatora, u suprotnom neophodne su najoštrije reakcije ministarstva na diskriminaciju u skladu sa članom 110 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u kome se između ostalog kaže:

“U ustanovi su zabranjene diskriminacija i diskriminatorsko postupanje, kojim se na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa, odnosno vrši propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lice ili grupe lica, kao i na članove njihovih porodica ili njima bliska lica na otvoren ili prikriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, statusu migranta, odnosno raseljenog lica, nacionalnoj pripadnosti ili etničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima,…”

Redaakcija Sandzak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.