NOVI PAZAR: ČETIRI POSJESTE JAPANSKOG AMBASADORA

424

U okviru svoje posjete Novom Pazaru, ambasador Japana u Srbij Đunići Marujama sa saradnicima posjetio je Stranku demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Ambasadora Marujamu primio je predsjednik Stranke Sulejman Ugljanin sa saradnicima, koji ga je informisao o sadržini specijalnog statusa za Sandžak i obrazloženju zašto je specijalni status minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Srbiji, saopćeno je iz SDA Sandžaka.

Kako se navodi, Ugljanin je istakao zahtjev da se zakaže međunarodna konferencija za rješenje statusa Sandžaka i zamolio ambasadora da ovaj zahtjev prenese svojoj Vladi i svojim kolegama ambasadorima.

“Predsjednik Ugljanin je zamolio ambasadora Marujamu da iskoristi svoj autoritet kako bi se održao sastanak Ambasada ‘Prijatelja Sandžaka’ na kojem bi se predstavila Platforma za rješavanje statusa Sandžaka”, navodi se u saopćenju SDA Sandžaka.

Ambasador Japana Juniči Marujami razgovarao je danas, u okviru posjete Novom Pazaru, sa rukovodstvom Sandžačke demokratske partije (SDP), saopćeno je iz ove stranke.

Kako navode iz SDP-a, ambasador Japana je upoznat sa radom osnivača ove stranke Rasima Ljajića, kao i sa radom stranke na lokalu.

“Razgovarali smo o situaciji u obrazovanju, velikom broju djece u školama, kao i nastavi na bosanskom jeziku i viziji Sandžačke demokratske partije o mogućim poboljšanjima modela obrazovanja na maternjem jeziku. Ambasador je upoznat sa stanjem privrede i preduzetništva u Novom Pazaru, kao i izazovima sa kojima se susrećemo”, navodi se u saopćenju.

Aambasador se saglasio sa predstavnicima SDP-a da je nedostatak odgovarajuće infrastrukture još uvijek veliki izazov za investicije i razvoj turizma u Novom Pazaru, saopćio je SDP.

 

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić susreo se sa ambasadorom Japana Đunići Marujamom u Novom Pazaru.

Tokom razgovora razmijenili su mišljenja o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, a posebno u Sandžaku sa značajnim fokusom na rješavanje statusa ove regije, saopćeno je iz SPP-a.

“Tom prilikom, domaćin je predstavio dio programa Stranke pravde i pomirenja koji se odnosi na Sandžak kao pregraničnu evropsku regiju koja bi predstavljala svojevrsnu platformu novog ekonomskog i infrastrukturnog razvoja i pune stabilizacije ove regije i njenog okruženja”, navodi se u saopćenju SPP-a.

Iako u prvoj zvaničnoj poseti Nj.E. ambasador Japana Juniči Marujami, već je nekoliko puta posjetio naš grad. Po njegovim riječima, zahvaljujući gostoprimljiviosti, Novi Pazar osjeća kao prijateljski grad. Na sastanku sa gradonačelnikom bilo je riječi o ekonomskoj i političkoj situaciji, kao i o mogućim oblicima saradnje. Ambasador je upoznat sa postignutom političkom stabilnošću i njenoj važnosti za celokupan razvoj grada. Gradonačelnik Nihat Biševac posebno je naglasio ulogu Novog Pazara kao mosta saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije, budući da Bošnjaci Novog Pazara Sarajevo doživljavaju kao svoj duhovni centar, a Beograd kao glavni grad svoje zemlje.