Džudžo: Odluka o mom isključenju nelegitimna, SDA u krizi i ćorsokaku

480

Odbor SDA Sandžaka u Tutinu, posljednjeg dana prošle godine, jednoglasno je donio odluku da iz partije isključi bivšeg predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esada Džudža.

“Odluka lokalnog odbora SDA o mom isključenju iz stranke je nelegitimna”, kazao je za list “Danas” Džudžo i ocijenio da tutinski ogranak te partije “nema nikakav izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića”, bivšeg predsjednika opštine Tutin i jednog od čelnika SDA Sandžaka, zahvaljujući kome ta stranka u Tutinu ima apsolutnu vlast od 1996. godine.

Džudžo ističe da je ta partija “u posljednje dvije godine izgubila kompas i nalazi se u ćorsokaku iz kojeg ne vidi izlaz”.

“Ne prepoznajem političku ideju na kojoj je nastala SDA Sandžaka prije trideset godina, za koju sam se borio ja i hiljade drugih Bošnjaka koji su u njoj vidjeli svebošnjački nacionalni pokret”, objašnjava bivši predsjednik BNV i potvrđuje da je ovo nastavak obračuna sa njim, započet, u junu prošle godine, kada je smijenjen sa funkcije predsjednika bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Odluka o isključenju iz SDA dovodi se u vezu i sa najavom da bi Džudžo i narodni poslanik Bajro Gegić, na predstojećim izborima, mogli da predvode grupu građana, koja od njih očekuju da sa drugima “daju adekvatan odgovor u smislu prevazilaženja krize u kojoj se našla prva bošnjačka stranka”.

Poslije smejne sa funkcije predsjednika BNV, Džudžo je podnio, a onda povukao svoju ostavku vijećnika na listi “Samoopredjeljenje” Sulejmana Ugljanina. Tvrdi da je ostavka nevažeća, jer su “građani dali, legitimitet listi za rezultate koje sam postigao, prije svega u ostvarivanju identitetskih prava i sloboda i za procese na kojima sam radio godinama. Za sve to osjećam odgovornost”.

Nezvanično, grupa građana koja će na predstojećim izborima da podrži Gegića i Džudža, uputiće zahtjev Ugljaninu da preispita odluka lokalnog odbora svoje partije u Tutinu.

Džudžo je smijenjen sa funkcije predsjednika BNV na inicijativu svoje liste “Samoopredjeljenje”, jer bez saglasnosti koalicionih partnera sa liste “Vakat je” nije htio da potpiše inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka, koju su pokrenuli članovi Izvršnog odbora BNV sa Ugljaninove liste.

Izvor: Danas / Video: Sandžačka TV mreža