Tandir udario na porodicu FETIĆ I RIJASET IZuBiH

731

05.01.2020. godine oglasio se Tandir autorskim tekstom na Sandžakpressu u kojem je iznio niz optužbi na račun više sabornika Rijaseta Islamske zajednice u BiH, pa je otišao i korak dalje gdje je u tekstu optužio za zavjeru cijeli vrh IZuBiH ovim riječima: [quote][/quote]Da istupi Spahića, Bećiorivća i Smajića nisu incident pokazuje ponašanje vrha Islamske zajednice na samoj sjednici Sabora. Nije teško zaključiti da su napadi i potvore tokom zasijedanja Sabora bili unaprijed pripremljeni i do detalja izrežirani.[quote][/quote]

Uzrok oštrog teksta od strane Samira Tandira je polemika sabornika IZ u Sarajevu. Bivši zamjenik reis-ul-uleme Kavazovića, Husien ef. Smajić, replicirao je Tandiru: “Momak, ti si nosio pelene kada je Mustafa Spahić iz mihraba otišao u zatvor”, kao odgovor na Tandirovo prozivanje na Saboru Islamske zajednice.A dalje u pomenutom tekstu Tandir, između ostalog, piše:

[quote][/quote] I zna se zbog čega, zbog mržnje prema Sandžaklijama, mržnje koja se sve više širi unutar Islamske zajednice, posebno zbog Senada Hadžifejzovića s kojim je Islamska zajednica u sukobu pa su, stoga, svi Sandžaklije isti kao Senad, osim Rifata Fetića, koji obnaša funkciju šefa reisove kancelarije sa mašinskom školom. Dakle, postoje podobni i nepodobni Sandžaklije u Sarajevu, od kojih su podobni Sulejman Ugljanin, Rasim Ljajić i Rifat Fetić…[quote][/quote]

Prozvani Rifat Fetić je rođeni brat Mustafe Fetića koji je visoki funkcioner i odbornik SPP-a u Novom Pazaru, ali i Muhameda Fetića čiji je sin Salahudin, koji je direktor Sandžak televizije. Ovo je utoliko zanimljivije što se Tandir ne obračunava samo sa Rijasetom BiH nego i sa porodicom visokih funkcionera stranke SPP, kojoj i on sam pripada.No, ono što dodatno privlači pažnju jeste i indirektni napadi na reisa Kavazovića u ovom tekstu.

[quote][/quote]Međutim, moje najveće razočaranje je što se uvaženi reis-ul-ulema Husien ef. Kavazović umješao u ovu priču na način koji nije dostojan duhovne i moralne misije reis-ul-uleme u Bošnjaka. To se ne može zvati “ilhamom”, već “ihmalom ” prema nama sabornicima iz Sandžaka[quote][/quote], piše Tandir i dodaje:

[quote][/quote]Sasvim savjesno i odgovorno želim reći našem uvaženom reis-ul-ulemi Kavazoviću: Ako Vi niste imali za nas razumjevanja u vezi ovih napada, mi iz Sandžaka imamo razumjevanja za Vas, našeg duhovnog predstavnika reis-ul-ulemu i zato Vam poručujemo da računate na nas, mi smo spremni da Vas branimo i odbranimo od kandži KOS-a i svih njihovih piuna u i oko Islamske zajendice.[quote][/quote]

Da podsjetimo da je KOS bivša bezbjedonosna agencija u službi vojne bezbjednosti pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji, koja se raspala sa raspadom SFRJ, prije tačno 30 godina. Za saradnju sa KOS-om  Tandir je između ostalog opet optužio dvojicu efendija braću Enesa i Zijada Ljevakoviće.

Prijedlog da se na dnevni red stavi tačka “Slučaj Mustafe Spahića” podržalo je svega 5 sabornika. Ovo nisu podržali čak ni sabornici iz Hrvatske na koje je Zukorlić računao.

Prema našim izvorima, Muamer Zukorlić je na samoj sjednici Sabora najavio medijske napade, što je uslijedilo tekstovima visokih funkcionera SPP-a Muratovića i Tandira, kao i Zukorlićevim intervjuom na Sandžak TV.

Izvor: Sandzak Danas