EKSKLUZIVNO/ IRAN NAPAO AMERIKU

383

Napad na američku bazu Al Asad možate pogledati na ovom linku:

https://m.facebook.com/193584340666032/videos/457230584959502/?locale2=en_GB

Prema prvom objavljenom snimku, ali i pojedinim informacijama sa kojima raspolažemo, Iran je u kasnim večernjim satima, u cilju odmazde za ubistvo generala Kasema Sulejmanija, izveo koordinisani napad sa najmanje šest balističkih raketa kratkog dometa na američku bazu Al Asad u Iraku.

Anoniman izvor navodi da je napad došao sa teritorije Irana, što bi značilo da je raketa na Irak po prvi put došla iz te zemlje od 1988. godine tokom Iračko-iranskog rata.

Podsjećamo na do sada objavljene analize:

Kakvi su potencijali Irana za osvetu nakon ubistva Sulejmanija:

https://www.globaldefence.info/kakvi-su-potencijali-irana-…/

Američki atentat na Sulejmanija i njegove posljedice:

https://www.globaldefence.info/americki-atentat-na-sulejma…/

Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio balističke projektile na dvije vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici. Informaciju o napadima potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda. Pentagon je potvrdio da su dvije vojne baze u Iraku – Al Asad i Erbil – u kojima su stacionirani američki vojnici pogođene s više od 12 projektila koji su lansirani iz Irana. Iranska državna televizija objavila je da se radi o projektilima “zemlja-zemlja”, a Pentagon je pak ustvrdio da se radi o projektilima kratkog dometa.

Izvor iz iračke sigurnosne službe tvrdi da ima stradalih, i to među iračkim vojnicima u napadnutim bazama.

Revolucionarna garda na svom je Telegram kanalu objavila kako će svaki odgovor SAD-a na ove napade za sobom povući napad na Ameriku.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik SAD-a Donald Trump obaviješten o napadu te da “nadzire situaciju i konzultira se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost”. CNN je objavio da bi se Trump večeras trebao obratiti naciji.

To bi trebao biti drugi put da se predsjednik SAD-a u udarnom terminu direktno obraća građanima. Prvi je put to učinio u siječnju prošle godine, kada je to učinio zbog ilegalnih imigracija na granici s Meksikom.

Iranska državna televizija je objavila da je ova vojna misija nazvana “Mučenik Sulejmani” te je dodala da će Iran uskoro objaviti više informacija o napadu. Iračka revolucionarna garda zaprijetila da će, ako SAD uzvrati na ove napade, sljedeći put direktno napasti američku teritoriju.