Spomenik Skenderbegu(Kastriotiu) stiže i u Ulcinju

421

    
Crnogorsko Ministarstvo kulture odobrilo je postavljanje spomenika Skenderbegu u Ulcinju, a riječ je o manjoj replici već postojećeg, koji se nalazi u Tirani.

Spomenik Đerđu Kastriotiju Skenderbegu biće postavljen na kružnom toku Bulevara koji nosi njegovo ime.

Gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić je za podgoričke Vijesti rekao da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

“Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini“, kazao je Nrekić.

U novom prijedlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku “Đerđ Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom “Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468”.

Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbijediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji “Simon Filipaj”, uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru prošle godine ispred istoimene škole u mestu Zatrijebač u Tuzima.

Izvor: Tanjug