Asmir Kolašinac: Emotivni oproštaj od olimpijskih snova

Asmir Kolašinac: Emotivni oproštaj od olimpijskih snova

2357

Srbija će na predstojećim Olimpijskim igrama biti bez jednog od svojih najiskusnijih atletičara, Asmira Kolašinca. Nakon 20 godina, kuglaša neće biti na smotri najboljih sportista svijeta, jer mu je za malo izmakla prilika da se nađe među 32 najbolja na svijetu. Iako je prethodni put na stadionu “JNA” u posljednjem trenutku uspio da izbori normu za Olimpijske igre, ovog puta mu to nije pošlo za rukom.

San o petim i posljednjim Olimpijskim igrama mu je izmakao, ali je odlučio da otvori dušu i progovori o svim problemima kroz koje je prošao u prethodnim mjesecima.

“San o mojim petim Olimpijskim igrama nažalost neće biti ispunjen. Prošlog vikenda u Kraljevu nisam dovoljno dobacio. Od 32 koji idu, ja sam bio 34. sa samo 6 bodova manje. U posljednja dva mjeseca imao sam velikih problema sa povredama, zbog kojih skoro i da nisam trenirao, a još manje takmičio. Zbog novog načina kvalifikovanja i rangiranja na Svjetskoj listi to je bilo izuzetno važno. Kada se nazirao kraj i kada su stvari počele da se popravljaju, javio se problem sa slijepim crijevom zbog kojeg sam morao da odležim nekoliko dana u KBC “Dragiša Mišović”.

Doktorima dugujem veliku zahvalnost jer su jaku upalu uspjeli da smire, međutim, moja forma je potpuno pala i nije bilo šanse da se brzo vratim. Zahvalnost dugujem Srpskom atletskom savezu i Olimpijskom komitetu Srbije koji su uložili velika sredstva, bili moja pomoć i podrška u svakom momentu. Međutim, ovog puta jednostavno nije bilo suđeno. Sada mi slijedi malo veća pauza da prije svega potpuno ozdravim, da se odmorim i psihički i fizički.

Na zimu ću se, ako Bog da, spremiti za Serbian Open miting koji će biti moje posljednje takmičenje, na kojem ću se oprostiti od atletike onako kako to dolikuje. Atletičarima koji su se kvalifikovali želim puno sreće,” napisao je emotivni Kolašinac.

Kolašinac kroz godine

Asmir Kolašinac je u svojoj bogatoj karijeri nastupao na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, gdje je zauzeo 33. mjesto, zatim u Londonu 2012. godine, gdje je ušao u finale i završio kao sedmi. U Riju 2016. godine bio je 15., dok je u Tokiju 2020. godine završio na 29. mjestu. Tokom svoje karijere, Kolašinac je imao ponuda da baca za Bosnu i Hercegovinu, ali je odlučio da ostane pod zastavom Srbije.

“To se desilo sve 2005. ili 2006. godine. Znam da su Olimpijske igre u Pekingu bile vrlo blizu. Tada još uvijek nisam imao nastup za reprezentaciju, a u tom trenutku tri bacača u Srbiji su bila bolja od mene. Čak su bili blizu normi. Svaka zemlja može maksimalno da pošalje tri bacača na Olimpijske igre. Ja sam u tom trenutku dobro trenirao, napredovao i san mi je bio da odem na Olimpijske igre. U Srbiji nisam imao mjesta i postojala je ponuda da nastupam za BiH. Ponuda je bila da nastupam ako hoću, ako neću ne moram. Nikakva ulaganja, nikakva podrška nije nuđena.

Odbio sam ponudu, pogotovo jer me je čovjek koji je tada bio selektor reprezentacije na vrlo ružan način uvrijedio. Rekao je da sam mnogo ambiciozan momak ako mislim da ću ikada baciti olimpijsku normu, a tada je norma bila 19.80. Nakon toga sam se odlučio za Srbiju i bez obzira što sam u tom trenutku bio četvrti bacač, atletski savez je izdvojio određena sredstva za mene i za pripreme,” rekao je Kolašinac pred Olimpijske igre u Tokiju za MONDO.

Iako se njegovi olimpijski snovi neće ostvariti ovog puta, Asmir Kolašinac je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj atletici i postavio standarde koje će buduće generacije težiti da dostignu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *