Atifa Ljajić(61) je najstarija porodilja u Srbiji: Prije dvije godine je rodila ćerku, pročitajte kako danas žive

654

Atifa Ljajić (61), zvanično je prije dvije godine postala druga najstarija porodilja u istoriji Srbije. Ona je 20. juna 2017. u GAK “Višegradska” u Beogradu donela na svijet devojčicu Alinu.

Atifin muž Šerif Nokić se nije slagao sa njenom odlukom da ima dijete i danas, poslije dvije i po godine od ćerkinog rođenja, dođe samo povremeno.

Ekipa emisije “Exploziv” sa TV Prva posjetila ju je pred novogodišnje praznike.

Atifa je otkrila da je ćerkica Alina prohodala sa 9 mjeseci, a progovorila ubrzo posle toga.

– Ona je jako živahna, ali meni nije teško s njom da se jurim po cijeli dan. Šetamo se, idemo u prodavnicu… – kaže Atifa za “Exploziv” i ističe da joj je drago što je dobila baš djevojčicu.

Atifa je rodila ćerku u poznim godinama, a njen postupak su neki nazvali sebičnim. Ona se ne kaje, kaže da je mnogo želela da ima svoje dijete. I danas se živo seća borbe da ostane u drugom stanju, ali i borbe da se trudnoća održi do kraja.

– Nije mi bilo naporno u trudnoći, stvarno nije. Imala sam bolove u šestom mjesecu, ali poslije se to stabilizovalo – prisjeća se ona.

Iznenadila višedecenijske ginekologe

Atifa je zbog velikog rizika mjesece provjela na klinici u Beogradu. Međutim, u početku trudnoće o njoj su brinuli i u opštoj bolnici u Novom Pazaru. Njena trudnoća tada je iznenadila i višedecenijske ginekologe.

– Ja sam na ginekologiji od 1988. godine i ovakve slučajeve imamo izuzetno rijetko. Ne rijetko, nego izuzetno rijetko. U literaturi je pisano o nekoliko ovakvih žena u regionu, a meni je ovo prvi put da se susretnem sa ovakvim slučajem. Bilo je izuzetno rizično, ali Atifa je imala jaku volje i na kraju se taj trud i rizik isplatio – kaže dr Miladin Janićijević.

Atifa je bila u braku sa Šerifom Nokićem i silno je željela dijete. Odlučili su se za vantelesnu oplodnju uprkos Šerifovom nećkanju. Nakon tri neuspela pokušaja, četvrti put je urodio plodom. Atifa je inače uspjevala da ostane trudna i prirodnim putem, ali je svaki put imala pobačaj. Znala je, kaže, u šta se upušta, i iako joj je suprug govorio da su njene godine rizične na trudnoću, kaže bila je spremna i da umre dok pokušava da dobije dijete.

Ipak, na izlasku iz porodilišta sačekala je vijest da Šerif ne želi da učestvuje u odgajanju djeteta ni na koji način, što je javnost tada u Srbiji zdušno podržala, iako je Šerif pristao na vantelesnu oplodnju kako bi joj ispunio želju za djetetom.

Atifa navodi da njen suprug ne živi sa njom i devojčicom, već da samo dođe da ih posjeti. Najstarija porodilja ne odvaja se od svoje ćerkice koja joj je postala cijeli svijet.

Iako teško žive, kao podstanari, i jedva se snalaze za kiriju, Atifa i Alina srećne su jer imaju jedna drugu.

(Telegraf.rs/TV Prva)