Austrija kao dobra destinacija za radnike i studente iz Srbije

384

Austrija, jedna od najprivlačnijih zemalja za radnike iz regiona, aktivno radi na privlačenju novih radnika, uključujući i građane Srbije. Sa prisustvom 230.000 otvorenih radnih pozicija, Austrija postaje sve popularnija destinacija za one koji traže bolje prilike za rad i život.

Građani Srbije često odlaze u Austriju kao sezonski radnici, a očekuje se da će trend priliva radne snage nastaviti rasti. Austrija posebno lobira za dolazak ljudi različitih zanimanja, uključujući i one u IT sektoru, elektrotehnici, kao i radnike u ugostiteljstvu.

Pored sezonskih radnika, u Austriji boravi i znatan broj studenata iz Srbije na osnovu studentske dozvole. Međutim, nakon završetka školovanja, oni po tom osnovu ne mogu nastaviti boravak. Nakon diplomiranja, studenti imaju određeni period da pronađu posao i mogu aplicirati za crveno-bijelu-crvenu kartu (Rot-Weiß-Rot), koja koristi bodovni sistem sličan američkoj “zelenoj karti”.

Do novembra prošle godine, bodovi su se dodjeljivali isključivo za poznavanje engleskog i njemačkog jezika. Sada su uvedene dodatne olakšice, te se za dokazano poznavanje srpskog jezika, na primjer, dodjeljuje dodatnih pet bodova.

U Austriji važi pravilo da radnici iz drugih zemalja moraju biti plaćeni više od minimalnih zarada propisanih za određene poslove. Na primjer, mašinski inženjer ne može biti plaćen manje od minimalne zakonom propisane zarade, koja iznosi najmanje 2.900 eura.

Oni koji steknu crveno-bijelu-crvenu kartu mogu očekivati plate koje su najmanje 10% više od minimalne zarade garantovane za taj posao. Ova praksa motiviše zapošljavanje stranih radnika i osigurava im pristojnu nadoknadu.

Posebne liste zanimanja koja se smatraju “nedostajućim” na nivou pojedinih pokrajina u Austriji odražavaju regionalne potrebe za radnicima. Na primjer, u Tirolu, kuhari i poslastičari mogu očekivati više zarade zbog veće potražnje u turističkom sektoru, dok u Beču možda postoji veća konkurencija za ista zanimanja.

Ovo regionalno variranje u zaradama prilagođava tržište rada i ekonomiju Austrije specifičnim potrebama svake pokrajine.

Srbija ima snažnog partnera u Austriji, koja predstavlja važnog investitora i pruža brojne mogućnosti za rad i obrazovanje svojim građanima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *