Bačevac razgovarao sa odlazećim ambasadorom Turske

279

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom dr Muamer Bačevac sastao se danas sa odlazećim ambasadorom Turske Tanžuom Bilgičem, a tema razgovara bili su postignuti diplomatski sporazumi, uzajamne posete na najvišem nivou, kao i trenutno stanje u svetu izazvano panedemijom.

Na samom početku sastanka, Bačevac je istakao da PGP sa Turskom jedan od najbrojnijih grupa, koju čini gotovo četvrtina, od ukupnog broja poslanika u Skupštini. Bačevac je istakao da je interesovanje Srbije za Tursku veliko, a iskoristio je priliku da se zahvali Turskoj na pomoći Novom Pazaru, ali i celoj državi uopšte, u vidu medicinske opreme u vreme pandemije koja traje.

Ambasador je izrazio žaljenje što je sastanak organizovan pred gotovo kraj njegovog mandata u Srbiji, ali da situacija zbog pandemije nije dozvolila ranije viđenje. Naveo je da broj obolelih ponovo raste, ali da se nada da će broj vakcina kojim Srbija raspolaže pomoći da se problem predupredi. Ambasador je istakao da su odnosi dve zemlje na diplomatskom nivou napredovali, ali da ne zaostaju ni parlamentarni odnosi, čijem jačanju su najviše doprineli Poslanička grupa prijateljstva i Odbor za spoljne poslove Narodne skupštine. Ambasador je dodao i da u Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Srbijom, u parlamentu Turske, sede poslanici koji su poreklom iz Sandžaka, i da se čim bude prilike, organizuje susret poslanika grupa prijateljstva dve zemlje, jer kako je rekao, neretko poslanici postanu i ministri.

Bačevac je naveo da saradnja dve zemlje na ekonomskom nivou nikada nije bila veća i da je zapravo dostigla istorijski maksimum, a da je tome doprineo i broj od 100 000 turista iz Turske koji su osetili Srbiju. Bačevac je napomenuo da bi saradnja i u oblasti kulture mogla biti dublja, kazavši da se na Univerzitetu u Beogradu turski jezik izučava još od šezdesetih godina prošlog veka. Dodao je i to da bi od značaja bilo prevođenje dela savremenih pisaca obe zemlje, jer su tradicija i mentalitet dva naroda toliko isprepletani, da ih je suvišno i pominjati. Izrazio je nadu da će se u Novom Pazaru otvoriti konzulat Turske i još jednom pobrojao projekte na kojem je Turska pomogla Novom Pazaru, poput rekonstrukcije putnog pravca Novi Pazar – Tutin, izgradnji sportske sale, renoviranju ginekološkog odeljenja u Opštoj bolnici, ali i pomoći koju je pružila Kliničkom centru u Beogradu.

Sagovornici su se složili da je saradnja u protekle četiri godine dosta uznapredovala, zahvaljujući predsednicima dve država i njihovim prijateljskim odnosima, a da je najvažnije dostignuće bilo približavanje dva naroda. Sagovornici su izrazili uverenost da da će se saradnja dve države nastaviti u svim oblastima i dostići nivo strateške saradnje.