Bajram namaz na ostacima Hadžidanušine džamije – Svaka čast Bijelopoljci

Bajram namaz na ostacima Hadžidanušine džamije – Svaka čast Bijelopoljci

301

Islamska zajednica Crne Gore organizuje centralnu proslavu Kurban-bajrama na trgu u centru Bijelog Polja, na ostacima Hadžidanušine džamije. Ovaj poseban događaj održaće se sutra ujutro i započeće sabah namazom u 4:30 sati.

Svečanost će se nastaviti izvedbom ilahija, a potom će reis Islamske zajednice, Rifat Fejzić, održati prigodan govor. Planirano je da se svečanost završi do 7 sati. Iz Islamske zajednice Crne Gore saopštili su da su svi pozvani na ovu proslavu – muškarci, žene i djeca, te da se Bajram-namaz neće klanjati u drugim džamijama u Bijelom Polju.

Ostaci Hadžidanušine džamije predstavljaju arheološko nalazište već dvije godine. Ovaj događaj je poseban jer će se molitva na ostacima ovog objekta obaviti nakon 80 godina, od kada je džamija srušena. Proslava na ovom historijskom mjestu podsjeća na značaj očuvanja kulturne baštine i jača zajedništvo među vjernicima.

Svi su pozvani da prisustvuju i zajedno obilježe ovaj važan vjerski praznik, prisjećajući se prošlosti i slaveći budućnost.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *