BELIVUK PREKO RADIJA DOBIJA ŠIFROVANE PORUKE: U pritvoru prati i vijesti o sebi! Ovu stanicu SLUŠAJU I KOMANDIRI!

1325

Ekipi Velje Nevolje preko lokalne stanice puštaju pesme u kojima ga provociraju, a sumnja se i da ima onih koje mu šalju njegovi saradnici sa slobode.

Veljku Belevuku i Marku Miljkoviću, koji su uhapšeni pre tačno nedelju dana zbog sumnje da su organizovali jednu od najjačih kriminalnih grupa u regionu u poslednjih 10 godina, saradnici koji su na slobodi, ali i suparnici, koji su jedva dočekali da ih vide iza rešetaka, tajne poruke šalju preko lokalne radio-stanice, koja se redovno sluša u Centralnom zatvoru, saznaje Kurir!

– Veče pošto je Belvuku i ostalim osumnjičenima određen pritvor, tačnije u nedelju, na toj lokalnoj radio-stanici koja se sluša u CZ u Bačvanskoj, ali i u posebnoj pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj, puštena je prva šifrovana poruka, i to uz pesmu Gorana Vukošića i Mine Kostić. Reč je o numeri „Isti igrači“, čiji stihovi glase: „Nevolja nevolju privlači, isti smo, isti igrači“, a poruka koju je voditeljka radija pročitala glasila je: „Od ‘cigana’ iz cele Srbije za Grobare“ – kaže dobro obavešten sagovornik Kurira, objašnjavajući da je ova pesma poručena kako bi isprovocirala uhapšenog „grobara“ Belivuka.

I komandiri slušaju

On objašnjava da upućeni smatraju da to nije bila jedina šifrovana poruka upućena Velji i njegovoj ekipi, i da se smatra da se iza još nekoliko objava emitovanih na radiju, preko koga se godinama unazad upućuju poruke i pozdravi pritvorenicima u Beogradu, odnosilo baš na pripadnike klana.

Stanicu slušaju i komandiri – objašnjava naš sagovornik i dodaje da je bilo slučajeva da se na osnovu nesmotrene poruke, poslate nekom pritvoreniku, otkrije da on u ćeliji krije mobilni.

Sagovornik objašnjava i da uhapšeni, koji se sumnjiče za najmanje tri surove likvidacije, trgovinu drogom i nedozvoljeno držanje oružja, redovno prate vesti koje mediji objavljuju o njima.

– Oni koji imaju televizore u sobama prate i emisije, a svi imaju pravo na dnevne novine. Čitaju sve o hapšenju i informišu se, a i iza rešetaka je to jedna od tema o kojoj se najviše govori. Najviše ih navodno zanima ko je odlučio da progovori i postane svedok-saradnik protiv klana – otkriva on.

Grupa uhapšena u četvrtak, kako naš izvor otkriva, garderobu i ostale stvari dobila je tek u ponedeljak.

Vanredno stanje

– Posle pritvaranja jedne od najopasnijih kriminalnih grupa, za koje su, kako se sumnja radili i policajci, ali i zatvorski stražar, zaposlen upravo u CZ, iza rešetaka je vanredno stanje. Ne samo da je moralo da se vodi računa da veliki broj pripadnika ove grupe nikako ne dođe u kontakt već je moralo i da se pazi ko će da ih čuva iza rešetaka, s obzirom na to da je jedan stražar pritvoren – kaže naš sagovornik i podseća da je Željko Kodžić iz Vrčina, stražar u Centralnom zatvoru, označen kao član kriminalne grupe. Njegova uloga, kao i to da li je pripadnicima ove ekipe pomagao i kada se nađu iza rešetaka, tek se utvrđuje.