BELKA JE FENOMEN: ZA SAMO 5 DANA OJANJILA SE ČAK DVA PUTA, VETERINARI KAŽU DA JE U PITANJU ‘SUPER OVULACIJA’

684

Ona se ojanjila dva puta za samo pet dana i na svijet donijela ukupno troje jagnjadi u selu Vojkovci kod Topole.

Belka je imala veliki stomak, očekivala sam da će na svijet donijeti sigurno dvoje janjaca, ali ona nas je iznenadila i brojem i samim porođajem. Sve je počelo prošlog utorka, ojanjila je jedno jagnje, očekivala sam još ali vidim da je ona stala sa janjenjem pa sam pozvala veterinara. On je pregledao, dao joj injekciju i rekao da će ubrzo nastaviti janjenje. Međutim, prošlo je tri dana i Belka je u petak kasno uvečer ojagnjila još troje jaanjaca od kojih je jedno uginulo – priča za RINU, Dragoslava Matić.

Ova starica još uvijek zbunjeno razmišlja šta se desilo sa Belkom i zbog čega se prvi put u njenom stadu desio porođaj iz dva puta.

Živim na selu od kad znam za sebe, imali smo ovce godinama, nikada se nije ovako nešto desilo. Znam da se ovca janji u jednom danu, ali ovo nisam doživjela. Ona je krupna ovca, i dalje ima veliki stomak, možda će za koji dan da se ojanji i treći put – kroz smijeh kaže Dragoslava.

Međutim, kako struka kaže, za Belkin fenomen zaslužna je „super ovulacija“.’

Kada dođe do super ovulacija dolazi i do ovakve pojave, koja se rijetko u praksi dešava ali je normalna. Naime, došlo je do oslobađanja jajne ćelije koja je kasnije i oplođena, a da je prije toga jedna jajna ćelija već bila oplođena, tako da se oplodnja desila dva puta u toku jedne sedmice – objašnjava veterinar Miloš Marković.

Super ovulacija i super ovca doveli su do toga da je Dragoslavino stado sada bogatije za tri člana, a ova domaćica ima pune ruke posla.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *