Beplatni užbenici na bosanskom jeziku za prvake

423

Rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća održalo je danas redovni sastanak sa direktorima osnovnih škola u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku u susret početku nove školske godine.

Na sastanku je dogovoren način realizacije projekta besplatnih udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku. Udžbenici će prie početka školske 2020/21. godine biti isporučeni BNV-u.

Bošnjačko nacionalno vijeće je za decu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbedilo besplatan komplet udžbenika.

Udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a realizaciju ove donacije će sprovoditi Vijeće u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) u Beogradu.

“Projekat je deo dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka. Ova donacija je vredna oko 100 hiljada evra koja će u mnogome doprineti boljoj realizaciji nastave na bosanskom jeziku. Da bi se ovaj projekat realizovao na vreme potrebna je dobra saradnja škola i BNV-a”, istakla je predsednica BNV-a dr Jasmina Curić.

“U našoj školi nastava na bosanskom jeziku odbija se 90 odsto. Ovi udžbenici koje je obezbedilo Bošnjačko nacionalno vijeće mnogo će pomoći roditeljima čije dete polazi u prvi razred”, kazala je Sibela Hodžić ispred OŠ Vuk Karadžić iz Tutina.

“Septembar je mesec u kom su roditelji najviše opterećeni i ova donacija BNV-a i agencije TIKA značiće mnogo za budžet roditelja”, rekao je direktor OŠ 12. Decembar iz Sjenice Murat Hodžić.

Na sastanku su direktori obavešteni i o procesu reformi udžbenika za 3. i 7. razred osnovne škole. Od 20 reformisanih udžbenika za ove razrede, 14 je već odobreno i odštampano te spremno za isporuku školama.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.