Search

Bez testa iz Srbije u 6 zemalja: U Njemačku i Austriju samo sa papirima

Za ulazak u Srbiju od jučer ni domaćim ni stranim državljanima nije potreban negativan test na korona virus, niti mjera izolacije od 14 dana, dok će pod istim uslovima naši građani zasad moći da putuju u samo šest zemalja.

Od 1. juna, bez obaveznog testa na Covid 19 ili mjera karantina srpski državljani moći će u Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju, BiH, ali i Hrvatsku uz “opravdane razloge”, dok će za Grčku to važiti od 15. juna, a prema najavama Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro će isto postupiti.

Granični prijelaz na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu od jučer je počeo da radi, i to uspostavljanjem prve linije za Dortmund u Nemačkoj, dok su s beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” prethodnih dana poletjeli avioni za Cirih, Frankfurt, Abu Dabi, Maltu i London, a danas će za Kijev i Bukurešt. Ipak, za odlazak u neke od ovih zemalja Srbima će biti potreban negativan test ili će ići u obavezan karantin, dok je ulazak u Švicarsku, Njemačku, Austriju i mnoge druge zasad moguć samo s državljanstvom tih republika ili s boravišnom dozvolom. Direktor Jute Aleksandar Seničić najavio je da će od početka juna vjerovatno biti ukinuti testovi za ulazak u Tursku i Egipat.

Inače, svim osobama koje su ušle juče u Srbiju, a došle su s područja u kojima ima slučajeva infekcije uručena su posebna zdravstvena upozorenja, u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše.

“U narednih 14 dana smanjite kontakte s drugim osobama u domaćinstvu, radnom mjestu ili javnim mjestima. Ako osetite simptome, odmah stavite masku preko usta i nosa, poboljšajte higijenu ruku, izbjegavajte kontakte s drugim osobama, koristite maramice kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom epidemiologa zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje na kome boravite”-navodi se u upozorenju.

Austrija

Potreban negativan PCR test na koronu ili 14 dana u samoizolacijiUlaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom (Visa D) ili prebivalištem u Austriji. Ulazak s radnom vizom nije moguć

Njemačka

Do 15. juna dozvoljen ulaz srpskim državljanima s boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom – i to isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mjesto stalnog boravkaVaži obavezna mjera karantina od 14 dana

Izvor: Telegraf.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.