Biden: Kosovo ima posebno mjesto u srcima moje porodice

Biden: Kosovo ima posebno mjesto u srcima moje porodice

717

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden čestitao je predsednici Kosova Vjosi Osmani 17. februar – Dan nezavisnosti Republike Kosovo, istakavši da SAD ostaje nepokolebljivi partner Kosova.

U čestitki koju je uputio Biden, između ostalog se navodi da je Kosovo ostvarilo nevjerojatan napredak tijekom 14 godina nezavisnosti.

– U ime američkog naroda, čestitam Vama i vašim sugrađanima na Dan državnosti Kosova koji proslavljate 17. februara.

Kosovo je napravilo nevjerojatan napredak tokom svojih 14 godina nezavisnosti, izrastajući od mlade demokracije u naciju spremnu da svoja iskustva podijeli sa svijetom, kao što ste pokazali tokom Samita za demokraciju u decembru. Pozdravljam vašu posvećenost tekućem i vitalnom radu na jačanju kosovskih institucija i osiguravanju da demokracija na Kosovu bude dobra za sve ljude u vašoj zemlji.

Sjedinjene Države će ostati nepokolebljiv partner Kosova dok se trudite da se borite protiv korupcije i jačate vladavinu prava, da zaštitite prava vjerskih i etničkih manjina, da potaknete pravičan i transparentan ekonomski rast i da osigurate održivu energetsku budućnost. Drago nam je što Kosovo nastavlja graditi i jačati svoje pozitivne odnose sa susjednim zemljama, i nastavit ćemo podržavati vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom usredsređenom na uzajamno priznavanje.

U protekloj godini Kosovo je više puta demonstriralo liderstvo na međunarodnoj sceni. Od pružanja sigurnog utočišta ranjivima do jačanja globalne sigurnosti i zajedničkog angažiranja zajedno sa američkom vojskom u Kuvajtu, narod Kosova je pokazao svijetu svoju hrabrost i velikodušnost. I dok se zajedno suočavamo s pandemijom COVID-19, zadovoljan sam što bi Sjedinjene Države mogle ovog mjeseca osigurati još pola miliona sigurnih, efikasnih doza cjepiva protiv COVID-19 kako bi zaštitili i pomogli Kosovu u obnovi od pandemije.

Kao što znate, Kosovo ima posebno mjesto u srcima porodice Biden. Još jednom vam zahvaljujem na velikoj časti koju ste ukazali mom sinu, Beau, kada ste mu prošle godine posthumno dodijelili Predsjedničku medalju za vladavinu prava. Radujem se nastavku naših zajedničkih napora da produbimo partnerstvo između naših zemalja i da ostvarimo budućnost Kosova kao živahne, suverene, multietničke demokracije, koja će zauzeti mjesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Želim Vama i svim građanima Kosova siguran i radostan praznik dok slavite svoju nezavisnost – zaključio je Biden u svojoj čestitci.

Izvor: saff.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *