Biden ukinuo zabranu putovanja iz muslimanskih zemalja

354

Prvog dana mandata, američki predsjednik Joe Biden potpisao je 17 uredbi kojima su ukinuti neki od najkontroverznijih koraka njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Biden je po ulasku u Ovalni ured u Bijeloj kući, gdje je stigao nakon završetka ceremonije inauguracije, potpisao prve uredbe kojima je napravio preokret u pojedinim oblastima o kojima se često raspravljalo tokom Trumpovog mandata.

Biden je prvo potpisao odluku kojom se zahtijeva nošenje maski u javnim zgradama i kampusima zbog COVID-19.

– Povratak na međunarodne sporazume –

Biden, koji je borbu protiv klimatskih promjena stavio kao jedan od svojih prioriteta u predizbornoj kampanji, potpisao je predsjedničku uredbu o ponovnom učešću u Pariškom klimatskom sporazumu, iz kojeg se povukao Trump, koji je negirao globalno zagrijavanje.

Biden je, također, potpisao uredbu o povratku njegove zemlje u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), iz koje je Trump izašao nakon izbijanja pandemije korornavirusa.

– Otkazao jednu od prvih Trumpovih akcija –

Biden je, također, ukinuo zabranu putovanja iz nekih muslimanskih zemalja, što je Trump uveo uredbom koju je potpisao svega sedam dana nakon preuzimanja mandata.

Biden je potpisao i uredbu o ukidanju sredstava sa zid izgrađen na meksičkoj granici, što je jedna od najkontroverznijih odluka u Trumpovom mandatu.

– Uredba o otkazivanju projekta naftovoda –

Biden je potpisao i uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL, koji je Obama u novembru 2015. odbio iz ekoloških razloga nakon sedam godina procjene, ali koji je odobrio Donald Trump po preuzimanju dužnosti. Riječ je o naftovodu kojim je planirano da sirova nafta iz Kanade bude dostavljana do rafinerija u Teksasu.

Nakon potpisivanja uredbi, Biden je rekao novinarima u Ovalnom uredu da mu je Donald Trump ostavio “vrlo velikodušno” pismo, ali ne želi podijeliti sadržaj pisma.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je položio svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Anadolu Agency

A. N.