Bijelopoljski muslimani i pravoslavci traže da se obnovi džamija u centru Bijelog Polja i ISPRAVI HISTORIJSKA NEPRAVDA

Bijelopoljski muslimani i pravoslavci traže da se obnovi džamija u centru Bijelog Polja i ISPRAVI HISTORIJSKA NEPRAVDA

868

U Bijelom Polju, zajedničke snage omladinskog kluba podižu glas za obnovu kulturnog naslijeđa koje premošćuje vjerske razlike i promoviše solidarnost. Nedavna akcija čišćenja harema Hadži Danuš hanumine džamije samo je jedan od koraka ka većem cilju: obnovi džamije koja je više od samo zgrade; ona je simbol zajedništva, historije i kulture.

Inicijativa za rekonstrukciju Hadži Danuš hanumine džamije, izgrađene u 17. veku i uništene 1944. godine, odražava snažnu želju Bijelopoljaca da ispravi historijsku nepravdu. Nakon rata, na mjestu džamije izgrađen je park i spomenik, ali duh zajedničke prošlosti i kulture ostao je nepomiren s tim gubitkom.

U ovoj akciji bjelopoljski muslimani i pravoslavci zajedno stoje, zahtevajući obnovu džamije u centru Bijelog Polja kao gest pomirenja i obnove međuvjerskog dijaloga. Peticija za obnovu, koju je potpisalo preko 3.000 građana, predata je lokalnoj samoupravi, pokazujući masovnu podršku inicijativi.

Ovaj primjer omladinskog aktivizma i međuvjerske saradnje u Bijelom Polju pokazuje kako zajednički napori mogu doprineti ne samo fizičkoj obnovi važnih historijskih i kulturnih spomenika, već i izgradnji mostova među zajednicama, promovišući međusobno poštovanje, razumevanje i zajedničko zalaganje za ispravljanje istorijskih nepravdi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *