Bilans RATA / Ruska vojska zauzela aerodrom kod Kijeva i oblast oko Černobilja

866

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je početak napada na Ukrajinu. Putin je u obraćanju naciji najavio početak “specijalne vojne operacije” čiji je cilj “demilitarizacija i denacifikacija, a ne okupacija države”. Stižu prvi izvještaji o eksplozijama širom Ukrajine, uključujući i Kijev.

20.01 – Bajden: Američke trupe se neće sukobiti sa Rusijom u Ukrajini

U svom večerašnjem obraćanju, predsjednik Bajden ponovio je da će SAD nastaviti da preduzimaju korake za „odbranu NATO saveznika“ ali i da se njihove trupe neće sukobiti sa Rusijom u Ukrajini.

„Naše snage ne idu u Evropu da se bore u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike“, kazao je Bajden, koji je zatim potvrdio da će se lideri 20 NATO saveznika sutra sastati.

Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Bajden je takođe potvrdio da će se dodatne američke trupe rasporediti u Nemačku „kao dio NATO odgovora“.

Upitan zašto Amerika ne usvoji sankcije Vladimiru Putinu direktno, Bajden je odgovorio da je i ta opcija „na stolu“ ali je onda zanemario pitanje novinara, „Zašto ga danas ne sankcionišemo?“.

19.43 – Bajden potvrdio nove sankcije Rusiji, „Putin je agresor, Putin je izabrao ovaj rat“.

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novi paket sankcija Rusiji zbog „brutalnog napada“ na Ukrajinu, naglasivši da je invazija planirana mjesecima unaprijed.

Nove sankcije, kaže Bajden, nametnuće „stroga ograničenja“ na sve što se iz SAD izvozi u Rusiju.

„Ovo će ozbiljno koštati rusku ekonomiju, kako odmah tako i kasnije“, kazao je američki predsjednik.

Prema njegovim riječima, sankcije koje će Rusiji uvesti Amerika i saveznici smanjiće sposobnost Rusije da finansira i razvija rusku vojsku kao i da se „takmiče u visokotehnološkoj ekonomiji 21. veka“.

On je naglasio da su već sankcionisali ruske banke koje zajedno drže oko hiljadu milijardi dolara u imovini kao i da su najveću rusku banku, koja drži trećinu sve imovine svih ruskih banaka, izbacili iz američkog finansijskog sistema.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Danas takođe blokiramo još četiri velike banke. To znači da će svaka imovina koju oni imaju u Americi biti zamrznuta. Ovo uključuje VTB, drugu najveću banku u Rusiji koja ima 250 milijardi dolara imovine“, otkrio je Bajden i dodao da će, kako su obećali, proširi spisak sankcionisanih članova ruske elite i njihovih porodica.

Bajden je takođe rekao da je Vladimir Putin planirao ovaj napad „mjesecima unaprijed“ kao i da je ruski predsjednik premestio 175.000 vojnika na ukrajinsku granicu i čak izgradio terenske bolnice.

19.20 – Prve ukrajinske izbeglice stigle u Poljsku

Voz sa prvim ratnim izbjeglicama iz Ukrajine stigao je u poljski grad Przemsil iz Harkova na istoku Ukrajine.

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Kako prenosi Skaj njuz, putnici su kazali da „bježe od rata“.

18.55 – Predsjedništvo Ukrajine: Ruske snage zauzele Černobil

19.51 – Ambasadorka Ukrajine u SAD: Svi Ukrajinci će se boriti da zaštite svoje domove

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana MArkarova kazala je da će se svi Ukrajinci boriti da zaštite svoju državi od ruske invazije.

„Mi se borimo. Mi ćemo se boriti. Mi, ne samo naša hrabra i motivisana vojska, već svi Ukrajinci, svi štitimo svoje domove i nećemo stati“, rekla je ona.

18.48 – „Stotine eksplozija“ u Marijupolju

Kako javlja Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore, ukrajinski lučki grad Marijupolj večeras je pod žestokom vatrom koja uključuje „stotine eksplozija“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Sergei Grits

18.39 – Bajden: SAD i G7 složni oko novih „razornih“ sankcija Rusiji

Američki predsjednik Džo Bajden kazao je putem Tvitera da su se on i njegove kolege iz G7 složili da krenu da primjenjuje nove, „razarajuće pakete sankcija i drugih ekonomskih mjera“ Rusiji.

„Stojimo uz hrabri narod Ukrajine“, dodao je predsjednik Bajden.

18.39 – Evropska unija najavila nove sankcije Rusiji: „Najoštriji paket sankcija koje je EU ikada sprovela“

Ovaj paket sankcija Evropske unije ciljaće na rusku trgovinu, energetiku i transport.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj opisao je ovaj paket sankcija kao „najoštriji koje je EU ikada sprovela“.

Izvor Nova
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.