“Bilo je skromnije, ali bilo nam je lijepo”: Nostalgija i sreća – Kako se nekada ljetovalo u Jugoslavijii /VIDEO/

459

Jugoslavija, zemlja koja više ne postoji na geografskim kartama, ostavila je neizbrisive tragove u sjećanjima svojih stanovnika, posebno kada je riječ o ljetovanjima. Od pedesetih godina prošlog stoljeća, s pojavom prvih oblika organiziranog turizma, pa sve do sedamdesetih, kada je turizam doživio svoj procvat, Jugoslavija je bila mjesto bezbrižnih odmora i jednostavnih životnih radosti.

U to vrijeme, ljudi su na more putovali različitim prevoznim sredstvima – vozovima, autobusima, automobilima, a čak i biciklima.Procvat masovnog turizma sedamdesetih godina donio je izgradnju velikih hotelskih kompleksa i brojne privatne smještaje, što je olakšalo pristup ljetovanjima većem broju ljudi.

Ipak, mnogi Jugoslaveni se s nostalgijom prisjećaju tih vremena kao perioda kada nije bilo važno što imate, već kako provodite vrijeme s drugima. Na Facebook stranici “Nostalgija”, fotografije iz tog perioda skupljaju tisuće lajkova i pozitivnih komentara, dok starije generacije sa sjetom govore o danima provedenim na Jadranu, naglašavajući kako je život bio jednostavniji i sretniji.

Ovi povijesni trenuci turizma u Jugoslaviji su ne samo dio kulturalne baštine već i važan podsjetnik na vrijednosti koje su vladale u društvu – zajedništvo, zadovoljstvo i jednostavnost.

Vožnja uskotračnim vlakom iz Sarajeva do Ploča bila je prava avantura, prepuna gužve i čekanja, ali i druženja. Ružica Karavanić se prisjeća kako su na putovanjima morali stajati u hodnicima ili sjediti na koferima, što nije umanjilo radost dolaska na more. Pogledajte prilog o tom vremenu ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *