BIŠEVAC: Ulaganja ove godine bila rekordna!

BIŠEVAC: Ulaganja ove godine bila rekordna!

770

Malo je poznato da je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac bio vicešampion Jugoslavije u teškoj kategoriji u boksu 1989. godine. Ring je kasnije zamenio političkom arenom, a u politiku je, kako je ranije izjavljivao, ušao kada je postao direktor lokalnog Sportskog saveza, pošto je shvatio da „ukoliko želiš nešto da doprineseš i ostvariš moraš da budeš u politici”.

Bitke i pobede koje je nizao u bokserskom ringu, odavno je zamenio političkom arenom. Obećanje koje je dao pre nešto više od tri i po godine, kada je postao gradonačelnik Novog Pazara, održao je do danas – da bude gradonačelnik svih građana, bez obzira na njihovu političku, versku ili nacionalnu pripadnost. Tokom svog mandata isticao je da su najveće bogatstvo tog grada, u kome se spajaju istok i zapad, islam i hrišćanstvo – ljudi.

Sumirajući godinu koja jer na izmaku, Biševac u intervjuu za Kurir ističe da u Novom Pazaru imaju čime da se pohvale – pre svega godina je bila rekordna po ulaganjima u putnu i komunalnu infrastrukturu.

– Glavni cilj lokalne samouprave i moj kao gradonačelnika bilo je stvaranje pozitivnog ambijenta i kreiranje povoljnog okruženja za život i investiranje. Verujem da je Novi Pazar postao bolje mesto za život, pravi regionalni centar u koji se sve više doseljavaju ljudi iz okolnih mesta, a to je zasluga svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi – kaže na početku razgovora za Kurir gradonačelnik Biševac, kome je do kraja mandata ostalo oko pola godine, i dodaje da je budžet Novog Pazara 2016. iznosio 2,3 milijarde dinara, ove godine je premašio tri milijarde, a sledeće će biti oko 3,2 milijarde, što je povećanje za oko 30 odsto za samo četiri godine.

Kakvi su planovi za narednu godinu kada je reč o investicijama?

– Ove godine smo ukupno uložili više od pet miliona evra u sređivanje putne i komunalne infrastrukture, što je rekordan iznos. Nažalost, u pojedinim naseljima bilo je neasfaltiranih ulica, pa nam je to ove godine bila prioritet, uz vođenje računa da neki deo grada ne bude favorizovan, u svim smo radili ravnomerno. Istovremeno smo radili i u gradu – uređena su tri trga, pasaži nove i stare Lučne zgrade, čime je znatno poboljšan izgled najužeg centra grada. Planiramo da i sledeće godine nastavimo da ulažemo u projekte koji će unaprediti život stanovnika svih delova grada. Novi Pazar se iz godine u godinu širi, imamo sve više stanovnika, pa sve to mora da prati i adekvatna infrastruktura. Bila je ovo istorijska godina i po ulaganju u zdravstvo. Izdvojili smo više od 60 miliona dinara. U narednom periodu očekujemo velika ulaganja u zdravstveni sistem Novog Pazara. Procenjujemo da će uz podršku Kancelarije za javna ulaganja ta ulaganja iznositi do 30 miliona evra.

Deo budžeta u narednoj godini planirate da usmerite i za kapitalne projekte?

– Planiramo da završimo obilaznicu oko Novog Pazara, i da uredimo korita Raške, Jošanice, Banjske i Trnavice. Privodi se kraju izrada projektne dokumentacije za izgradnju mostova u centru grada, što će finansirati Turska, a što će značajno smanjiti saobraćajne gužve. Svesni smo da udaljenost od autoputa i aerodroma predstavlja prepreku za dolazak većeg broja stranih investitora, pa je naš glavni zadatak dok ne bude završen Koridor 11 da pomognemo domaćim privrednicima da opstanu, da zadrže trenutan broj radnika i razviju svoje poslovanje. Trenutno je građevinska industrija pokretač razvoja Novog Pazara, gradi se više od 40 višespratnica, zapošljava veliki broj radnika, plate su solidne, skočila je kupovna moć građana. Razvija se i turizam, gradi se ili je već završeno sedam novih hotela, a jake su nam i špediterske firme koje imaju više od 3.000 kamiona. Naravno, uz standardno dobre trgovce, proizvođače nameštaja i džinsa.

Zanimljivo je da ste nedavno organizovali javnu raspravu o budžetu i anketirali građane. Šta je bio cilj?

– Organizovali smo anketu “Naš budžet”, za koju je glasalo 2.583 građana. Cilj je bio da iz prve ruke, od žitelja Novog Pazara saznamo šta je to što je njima važno, koji projekti za njih predstavljaju prioritet. Lokalna samouprava ce se truditi da realizuje projekte za koje su se gradani izjasnili onim redom kako su rangirani. Takođe i da se poveća transparentosti rada lokalne samouprave. Javna rasprava je organizovana kako bi se predočilo kako lokalna samouprava planira da potroši novac svih građana. Predstavnici organizacija civilnog društva, mediji i građani postavljali su pitanja o budžetu i davali sugestije za unapređenje uključivanja građana u budžetski proces.

Kakva je situacija sa kulturom, koliko se tu ulaže?

– Smatram da smo i po ulaganjima u kulturu rekorderi, budući da smo u tu svrhu izdvojili osam odsto budžeta, što je znatno više od proseka na republičkom nivou ili u drugim gradovima. Sredstva iz gradskog budžeta, ali i državne kase, ove godine investirana su u renoviranje Kulturnog centra, kupovinu savremene bioskopske opreme, rekonstrukciju krova Muzeja „Ras”, arheološka istraživanja severnog bastiona Novopazarske tvrdave, i druge projekte.

Kada počinje izgradnja toplane na biomasu?

– Ove godine smo kupili plac za izgradnju toplane. Reč je o veoma značajnom projektu, vrednom 6,5 miliona evra. Građani će imati jeftinije grejanje, a izmestićemo iz centra grada sadašnju toplanu, koja kao energent koristi skupi mazut, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha. Ušli smo i u projekat gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, treba da kupimo parcelu za izgradnju kolektorske kanalizacije, za šta će morati da se obezbedi između 25 i 30 miliona evra. U planu je i gasovod koji će od Brusa do Tutina proći kroz Novi Pazar. Sve su to projekti za koje će trebati nekoliko godina.

Tekst obijavljem u Kuriru