Biševac: Formiraćemo KOMISIJU da istraži broj umrlih

827

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je danas da lokalna samouprava ne krije podatke o broju preminulih od kovida u ovom gradu i da će uskoro biti formirana nezavisna komisija koja će utvrditi tačan broj i obavestiti javnost.

On je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije kazao da Gradska uprava „ne želi ništa da krije i da joj je cilj da se obelodani istina o svim dešavanjima tokom epidemije“.

„Ovo je mali grad, svi znamo šta se dešava, imamo rođake ili prijatelje koji su preminuli. Zbog istine o broju umrlih formiraćemo nezavisnu komisiju koja će to utvrditi, a činiće je predstavnici nevladninih organizacija, medija, verskih zajednica, političkih stranaka i drugih ustanova“, najavio je Biševac.

On nije želeo da odgovara na kritike javnosti i političkih partija da je gradska vlast prikrivala podatke o broju obolelih i umrlih rekavši da će „biti vremena da se sve ispita, analiziraju greške i utvrdi odgovornost“.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je da ne zna da li se prilikom zavođenja uzroka smrti kod pacijenata u Regionalnom kovid centru u Novom Pazaru koriste preporuke Svjetske zdravstvene organizacije ili Ministarstva zdravlja Srbije.

„Ako je neposredni uzrok smrti infarkt miokarda, onda zavodimo da je ta osoba umrla od infarkta srca, sa kovidom, ali ne od kovida. Objavljivaćemo koliko je ljudi umrlo u Opštoj bolnici, a da li je umro od kovida ili sa kovidom – to će ostati za dalje analize. Takođe, ukoliko neko umre prije nego stigne rezultat testa, ta osoba se ne računa u broj onih umrlih od kovida“, kazao je Ćorović.

Štab za vanredne situacije odlučio je da se sa posebnog računa isplati milion dinara Domu zdravlja na ime nabavke lekova neophodnih za lečenje socijalno ugroženih građana koji nisu obuhvaćeni nekom od prethodnih mjera pomoći.

Odlučeno je i da se isplati jednokratna pomoć od 10.000 dinara jednoroditeljskim porodicama, osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i članovima njihovih domaćinstava koji su oboleli od kovida.

Ponovljen je zahtev Regionalnoj kovid bolnici da se dostave informacije o broju preminulih od početka epidemije, a Javno komunalnom preduzeću „Gradska čistoća“ o broju dženaza i sahrana sa uporednim podacima za isti period prošle godine.

Članovi Štaba konstatovali su da je situacija u Novom Pazaru i dalje teška, ali stabilna, uz poziv građanima da se i u narednom periodu pridržavaju svih propisanih mjera, uz ostvarivanje što manje kontakata.

Foto: Danas

Izvor Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.