Bivši šef Đinđićevog obezbjeđenja za “Avaz”: Danas smo postali punoljetni u laži

328

Zoran Đinđić je bio upravo onakav kakvog ga javnost pamti kroz njegove intervjue i objavljene klipove koji se danas gledaju – prisjetio se u razgovoru za portal “Avaza” bivši šef obezbjeđenja pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, Milan Veruović.

Tog 12. marta 2003. godine, kada je izvršen atentat na premijera Đinđića, Veurović je bio teško ranjen. Rekao je da je 18 godina poslije Srbija postala punoljetna u laži.

– Zvanična presuda i istina koja 18 godina provejava Srbijom i regionom, ali i cijelim svijetom, u vezi ubistva Zorana Đinđića ne govori o činjeničnom stanju 12. marta ispred zgrade Vlade. To smo kroz izjave svjedoka više puta dokazali. Danas bih kao važno izdvojio, da smo punoljetni u laži i taj problem danas se najbolje oslikava u onome gdje se Srbija danas nalazi – govori Veruović za “Avaz”.

Krivca tražiti u institucijama države
Ukazuje na problem organizovanog kriminala, te naglašava da se krivac ne može tražiti isključivo u kriminalnim krugovima, već se treba početi od institucija države, baš kao što je trebalo uraditi prije 18 godina.

– Koliko se Srbija uspjela udaljiti od organizovanog kriminala najbolje pokazuju aktivnosti države u pokušaju da sanira štetu koja je otkrivena između saradnje organizovanih kriminalnih grupa i države. U toj saradnji pokušavaju sebe predstaviti pobjednikom, a ta saradnja ne može da se zataška tako što će se isključivi krivac tražiti u kriminalnim krugovima, već se mora krenuti, kao što se 12. marta moralo krenuti, iz institucija. Narod mora da shvati da ima pravo da dobije izvještaje i da institucije trebaju biti servis, a ne tiranin naroda – poručuje.

Cilj na prvom mjestu
Za pokojnog Đinđića kaže da mu je cilj uvijek bio na prvom mjestu.

– On je uvijek bio neposredan, bez iskazivanja emocija, ni prevelike sreće, ni prevelike tuge. Za njega je cilj bio na prvom mjestu, a sve ostalo su bila sredstva – prisjeća se Veruović.

Dodaje da je tema organizovanog kriminala važna koliko i covid-19, jer organizovani kriminal jeste upravo jedan virus koji se lako raširi i ugrožava cijeli region.

– Po mom sudu, u Srbiji od 12. marta 2003. godine organizovani kriminal je zauzeo državu i Srbijom upravlja mafija – zaključuje Veruović.

Izvor Dnevni Avaz