Bjelorusija okreće leđa Putinu? Ovo bi moglo promijeniti tok rata!

1904

Bjelorusija se od samog početka ruske invazije pokazala kao Putinov najveći saradnik u ovoj agresiji koja traje već 24. dan.

Iako je Rusija s područja ove zemlje napala Ukrajinu, sve više Bjelorusa uviđa brutalnost i neopravdanost ruske invazije na Ukrajinu i unatoč savezništvu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka s Vladimirom Putinom, podržava otpor Ukrajinaca.

Kako se rusko-ukrajinski rat dodatno vodi i u medijskom prostoru, ne čudi i veliki broj snimki, čiju vjerodostojnost nije uvijek moguće odmah potvrditi.

Međutim, društvene mreže su preplavile snimke bjeloruskih nacionalista i dobrovoljaca koji su pristigli u pomoć obrani Kijeva, ali i drugih ukrajinskih gradova, poput najugroženijeg Mariupolja. Bjeloruski dobrovoljci koriste pritom bijelo-crveno-bijele zastave koje su zabranjene u Bjelorusiji.

Bjeloruski nacionalisti, dobrovoljci, u pomoć Ukrajini dolaze preko Poljske. U obrani Kijeva, uz brojne dobrovoljce iz inostranstva, sudjeluje tako i bjeloruska bojna nazvana po piscu i revolucionaru Konstantinu Kalinowskom.

Naime, Franak Viačorka, bjeloruski političar i novinar na Twitteru je objavio videozapis na kojem se vide vojnici, za koje kaže da su bjeloruski dobrovoljci koji se idu boriti za Ukrajinu.

On ističe da će četa bjeloruskih dobrovoljaca otići u Mariupolj kako bi se zajedno s Ukrajincima borila protiv ruskog agresora.

Viačorka je dodao da se Bjelorusi masovno priključuju ukrajinskoj vojsci, što je svakako veliko iznenađenje za Ruse.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.