Blic piše: Od 1. septembra poskupljenje struje

849

Od 1. septembra struja u Srbiji najvjerovatnije će poskupiti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza, koja je urađena na zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazala da je cijena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, prenio je list Blic.

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana koji zemlja ima sa ovom međunarodnom institucijom, a čiji rok izrade je bio kraj juna.

Kako je naveo Blic, rezultati preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu rudarstva i energetike, pokazuju da je stanje je alarmantno i da se naslućuje neizbježno poskupljenje struje, jer u suprotnom prijeti opasnost da se ugrozi finansijska održivost Elektroprivrede Srbije (EPS).

List piše da su ti pokazatelji “upalili crvenu lampicu” u državi, jer je jasno da su niske cijene kilovata, koje služe i kao socijalna mjera, neodržive i da se moraju mijenjati, jer bi u suprotnom EPS imao nenadoknadivu štetu.

Izvor “Blica”iz Vlade Srbije je rekao da je u svijetu gotovo nezabilježeno da elektroprivreda prodaje struju po cijenama koje su niže od proizvodnih. Dodaje se da je i Svjetska banka, koja je uključena u realizaciju znalčajnih investicionih projekata u EPS-u, podržala promjenu, uz zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva i povećana izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Ovih dana, prema pisanju Blica, njihovi predstavnici bi trebalo da se upoznaju sa rezultatima ove analize i da čuju mjere koje su neophodne kako bi se obavila finansijska konsolidacija srpske elektroprivrede, a jedna od tih mjera je i povećanje cijene struje.

Analize pokazuju da bi povećanje trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, ali tačan procjenat povećane cijene kilovata znaće se ovih dana, jer zavisi i od odluke o visini izvdajanja za obnovljive izvore energije.

Izvor Blica je naveo da bi ovih dana Agencija za energetiku trebalo da donese odluku, jer je zahtjev za poskupljenje upućen ovom tijelu.

Ukoliko se cijena koriguje, kako piše, u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi u domaćinstvima u prosjeku će biti povečani za blizu 220 dinara. Od toga će novac otići na račune ne samo EPS-a, već i Elektromreže Srbije i Operatora distributivnog sistema.

Iz EPS-a su za Blic potvrdili da je preliminarna analiza pokazala da je “cijena koštanja proizvodnje električne energije viša od prodajne cijene na garantovanom snabdijevanju”. Podsjeća se da je posljednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosječna cijena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

Ukazano je da i sa tim povećanjem, Srbija ima najnižu cijenu u regionu i Evropi. Kao primjer je navedeno da je cijene struje u Srbiji niža 7,2 odsto nego u Sjevernoj Makedoniji, 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj, 24 odsto niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *