BNV podijelilo Čitanke na bosanskom!

439

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ove školske godine dijele besplatne udžbenike učenicima koji pohađaju nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. Čitanke na bosankom za srednjoškolce prvi su dobili učenici Ekonomsko-trgovinske, a potom i Tehničke škole u Novom Pazaru. Podjela se nastavlja sutra u tutinskoj Gimnaziji, a narednih dana i u drugim srednjim školama u Sandžaku.

”Znanje je najveći lični kapital i najznačajniji resurs svake lokalne zajednice, koji je uslov ekonomskog razvoja”, rekla je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić obraćajući se učenicima Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru. Ona je đacima čestitala novu školsku godinu, a roditeljima poručila da istraju u odlukama da im se djeca obrazuju na maternjem jeziku.

”Podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku je jedan od dokaza napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i naših razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku”, izjavila je Curić.

Ekonomsko trgovinska škola jedna je od prvih srednjih škola u kojoj je počela nastava na bosanskom jeziku, pa je i podjela besplanih udžbenika krenula od nje. Delagacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je potom posketila i učenike Tehničke škole u Novom Pazaru, gdje u trećem razredu ove srednje škole nastavu na bosanskom pohađa stotinak učenika.

Podkela besplatnih udžbenika na bosanskom jeziku biće nastavljena u Tutinu, kao i u drugim srednjim školama u Sandžaku. Podsjećamo, obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga 15.671 učenik u 39 obrazovnih ustanova. Do sada je u upotrebi 200 udžbenika na bosanskom, od kojih su 52 autorska.
Izvor: Sandžak danas/Rtvnp