Bolnice s pet zvjezdica u Turskoj: Buduće majke se porađaju u đakuziju

780

U turskom gradu Samsunu nalazi se jedna u nizu luksuznih bolnica, koje nazivaju bolnicama “s pet zvjezdica”, u kojima se budućim majkama pružaju vrhunske usluge kako bi se što ugodnije i prijatnije osjećali tokom boravka u ovim zdravstvenim ustanovama.

Bolnica u Samsunu je jedna od ukupno devet takvih bolnica u Turskoj u kojima se u saradnji s Ministarstvom zdravstva provodi pilot projekat pružanja vrhunskih usluga u zdravstvenim ustanovama s ciljem povećanja stope rađanja djece prirodnim putem.

U bolnici buduće majke imaju priliku da borave same u sobi, porod se obavlja u đakuziju, a dostupne su im i brojne druge usluge, uključujući i frizerske.

U dvokrevetnim sobama za trudnice se, između ostalog, nalazi dječja kolijevka, fotelje za goste, đakuzi, vlastita kupaonica i WC, frižider i televizija.

Ipak, jedna od specifičnosti ove bolnice je da buduće majke koje borave u sobama za porod mogu dobiti i besplatnu frizersku uslugu u bilo koje vrijeme.

Frizerka koja radi u bolnici radi njegu kose i šminku kako bi budućim majkama povećala motivaciju prije i poslije poroda.

Eda Ture, zamjenica glavnog ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Samsun, izjavila je da su odlučili početi budućim majkama pružati i frizersku uslugu kako bi se u bolnici osjećale mnogo ugodnije i motivisanije.

“U okviru naše bolnice imamo i odvojene sobe za buduće majke u kojima postoje uvjeti kao u hotelima s pet zvjezdica. Ovdje buduće majke imaju priliku da se porode u vodi, odnosno u đakuziju. Osim toga, nudimo im i frizersku uslugu s obzirom na to da ovu uslugu ne mogu dobiti s vana”, kazala je Ture.

Huriye Eryilmaz, jedna od budućih majki, kazala je kako se predivno osjeća u sobi za porađanje u ovoj bolnici.

“Vrlo sam zadovoljna sobom. Nisam znala da pružaju i frizerske usluge. Kada sam saznala za to, odlučila sam se za ovu bolnicu. Ovdje su mi uradili njegu kose i šminku. Baš je bilo lijepo i zabavno”, ispričala je Eryilmaz.

Tuba Ortak, koja je jutros rodila djevojčicu u ovoj bolnici, dobila je frizersku uslugu te je kazala da se osjeća divno i zadovoljno.

Frizerka Nurhan Ozkan je izjavila kako se i sama osjeća presretnom kada vidi da su i majke kojima pruža usluge sretne i zadovoljne.

“Kada vidim da sam ih uspjela motivisati onda se i ja osjećam presretnom. Ovo je posao koji zaista radim s ljubavlju. Uljepšati ove majke isto je kao i uljepšati cijeli svijet”, kazala je Ozkan.

TRT Srpski