“Bošnjaci nikada nisu bili jači, nego što su danas”: Izjavio je Džaferović u Novom Pazaru

“Bošnjaci nikada nisu bili jači, nego što su danas”: Izjavio je Džaferović u Novom Pazaru

553

Svečanom sjednicom i podizanjem zastave sandžačkih bošnjaka na jarbol u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) obilježen je 11. maj, Dan bošnjačke nacionalane zastave. Svečanosti u Novom Pazaru je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je istaknuo da su Bošnjaci u Srbiji, odnosno Sandžaku, organizirani kroz BNV i da i na ovakav način vode računa i o svom bosanskome jeziku, kulturi i tradiciji, odnosno o svom identitetu.

“To je dobar, vjerovatno i najbolji put, da Bošnjaci u punom kapacitetu ostvare sva svoja prava koja im pripadaju po Ustavu Republike Srbije, ali i da razvijaju svoje odnose sa institucijama u BiH”, kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je izjavio da je od preuzimanja mandata u novembru 2018. godine primio predstavnike svih bošnjačkih nacionalnih vijeća, koji su ga informirali o položaju i nivou prava koje Bošnjaci ostvaruju u zemljama u kojima žive.

“Vi, ovdje u Sandžaku i cijeloj Srbiji, izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarivanje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vjere i tradicije, potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima. To im je obaveza”, izjavio je Džaferović.


Foto: radiostoplus.com

Podsjetio je Džaferović na pokušaje da se Bošnjaci izbrišu sa ovih prostora, ali da sile koje su to željele nisu uspjele u svojim namjerama i to zahvaljujući bh. patriotama svih vjera i nacija, koji su iz ničega napravili Armiju RBiH.

“Zahvaljujući mudroj politici rahmetli Alije Izetbegovića, zahvaljujući prijeteljima u svijetu, BiH je opstala, a zajedno s njom i Bošnjaci. Neće uspjeti ni u novim nasrtajima na BiH, u to budite uvjereni. Bošnjaci ne samo da su opstali, nego smo u tom najtežem vremenu za našu i opstojnost naše domovine vratili svoje nacionalno ime, izborili se za pravo na svoj bosanski jezik, u potpunosti vratili vlasititi identitet koji nam je decenijama uskraćivan”, izjavio je Džaferović.

Bošnjaci su, dodaje, u posljednjim stoljećima preživljavali teška i turbulenta vremena, nad njima su činjeni genocidi, raseljavani su, uskraćivano im je pravo na ime i jezik, ali su uspjeli da se izbore sa time i danas su, poručio je Džaferović, jači nego što su ikada bili.

“Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema. Ali, šta da im radimo, neka se navikavaju da smo tu, da znamo ko smo, šta smo, šta želimo, a šta ne”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Izjavio je da je pred Bošnjacima još mnogo posla i izazova te da je, s tim u vezi, potrebno voditi mudru i odgovornu politiku u BiH, ali i u svim zemljama u kojima Bošnjaci žive.

“Neki bi jedva dočekali da mi povučemo pogrešan potez, da im tim potezom ili nekim izjavama damo svojevrsno opravdanje za ono što pokušavaju”, upozorio je Džaferović.

Izvor: Faktor.ba