Bošnjačka stranka traži priznavanje crnogorskih vozačkih dozvola u Njemačkoj

599

Pitanje priznavanja crnogorskih vozačkih dozvola u Njemačkoj treba riješiti, kako bi građani Crne Gore koji žive u toj državi konačno premostili tu barijeru, koja ih umnogome usporava u svakodnevnim aktivnostima, saopćeno je iz Bošnjačke stranke.

“Bošnjačka stranka je do sada inicirala nekoliko razgovora sa nadležnim organima Crne Gore, koji su zaduženi za navedenu problematiku. I poslanik BS Ervin Ibrahimović je u nekoliko navrata u Skupštini Crne Gore potencirao rješavanje ovog problema, obraćajući se direktno premijeru Dušku Markoviću kroz institut Premijerskog sata i poslaničkog pitanja. Smatramo da je ovo pitanje od izuzetne važnosti za našu dijasporu koja se nalazi u Njemačkoj“, saopćeno je iz BS.

Crna Gora i Njemačka, kako ističu iz te partije, imaju veoma dobre i razvijene političke odnose. Zato, smatraju u BS, važno je i pitanje priznavanja crnogorskih vozačkih dozvola u toj zemlji riješiti na obostrano zadovoljstvo.

“Tokom razgovora sa predstavnicima dijaspore, ovo pitanje se postavlja kao jedno od prioritetnih. S toga, pozivamo nadležne da se ubrza procedura razmjene informacija sa njemačkim nadležnim organima, kako bi se građanima Crne Gore koji se nalaze u Njemačkoj u što kraćem roku priznale crnogorske vozačke dozvole“, saopćeno je iz Bošnjačke stranke.

“Priznavanjem crnogorskih vozačkih dozvola i besplatna zamjena znatno bi pomogla našim iseljenicima u Njemačkoj, ne samo što se tiče finansijske uštede za polaganje vozačkog ispita, već i mogućnost dobijanja boljih poslova”, zaključuju iz BS.