Bošnjački običaji na testu: Visoke cijene zlata mijenjaju navike u Rožajama

Bošnjački običaji na testu: Visoke cijene zlata mijenjaju navike u Rožajama

750

Rožaje, Sandžak – Kada ljetni mjeseci zakucaju na vrata Rožaja, grad oživi od svadbenih veselja. Zvuci muzike, miris baklave i osmijesi mladih parova postaju svakodnevica. Međutim, u ovoj živopisnoj atmosferi, jedan dugogodišnji običaj suočava se s modernim izazovima. Običaj poklanjanja zlatnog nakita mladencima, simbol sreće i prosperiteta, sada se suočava s rastućim cijenama zlata na svjetskim tržištima.

Bošnjaci iz ovog kraja od davnina njeguju tradiciju darivanja zlata, posebno mladoj, kao simbol sreće u budućem zajedničkom životu. Zlato je uvijek bilo više od metala – to je bio simbol neprolazne vrijednosti, bogatstva i zaštite. No, sa trenutnom globalnom inflacijom, cijene zlata su dostigle rekordne visine, što mnogim porodicama otežava održavanje ovog običaja.

Prema istraživanju portala RTV Rožaje, gram zlata u lokalnim zlatarama trenutno košta od 55 eura naviše. Za jedan prosječan ženski prsten, koji je tradicionalno najtraženiji poklon, potrebno je izdvojiti najmanje 60 eura. Ovo su značajni iznosi za mnoge porodice koje se trude da održe tradiciju, uprkos ekonomskim izazovima.

Lokalni zlatari izražavaju zabrinutost zbog visokih cijena i smanjene prodaje. Jedan vlasnik zlatare, koji je pristao da govori za naš portal, ističe da je glavni motiv za kupovinu zlata i dalje tradicija: “Najvredniji poklon, posebno najbližima, jeste nešto zlatno, jer je to poklon koji nikada ne može da izgubi vrijednost, štaviše vremenom može da bude i vredniji”.

Važno je napomenuti da cijene zlata ne određuju lokalne zlatare, već isključivo berza. Ove promjene u globalnom ekonomskom pejzažu, koje su izvan kontrole malih zajednica poput Rožaja, postavljaju ozbiljna pitanja o budućnosti tradicija koje su duboko ukorijenjene u kulturi i identitetu.

Uprkos izazovima, u Rožajama i dalje posluju dvije zlatare, kao i nekoliko radnji koje prodaju srebrni nakit. To pokazuje otpornost lokalne zajednice koja se trudi da očuva svoje običaje i vrijednosti, bez obzira na ekonomske promjene. Međutim, ostaje pitanje kako će se tradicija poklanjanja zlata prilagoditi novim ekonomskim realnostima, istovremeno čuvajući kulturno naslijeđe Rožaja i okoline.

Možda će u budućnosti mladi parovi sve više primati simbolične poklone ili alternativne oblike darivanja, ali jedno je sigurno: duh i namjera iza darivanja zlata nikada neće nestati. To je ono što zlatne darove čini zaista neprolaznima – njihova vrijednost leži u ljubavi i poštovanju koje predstavljaju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *