samir tandir

Bošnjačko srpski savez pozvao na mir i jedinstvo

556

Novi Pazar – U saopćenju koje je izdalo Bošnjačko srpski savez (BOSS), izražena je oštra osuda prema svim oblicima nasilja koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno tokom vjerskog praznika Ramazanskog bajrama. BOSS je naglasio da ponašanje poput paradiranja kamionima i bacanja pirotehničkih sredstava ne predstavlja dio tradicije i vrijednosti koje promovira Bajram, praznik mira i ljubavi.

BOSS također apeluje na sve građane da se suzdrže od nasilja i da grade bolju budućnost kroz dijalog i međusobno poštovanje, ističući da je Srbija zajednički dom svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Saopštenje BOSS-a prenosimo u cjelosti.

Bošnjačko srpski savez najoštrije osuđuje svako nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno uoči važnih vjerskih praznika poput Ramazanskog bajrama, kada se paradiralo kamionima kroz novopazarsko naselje Šestoro gdje žive naše komšije srpske nacionalnosti, kao i bacanje pirotehničkih sredstava u pravcu vojne kasarne. Praznik je prilika da se pokažemo da smo svi braća i da zajedno radimo kao vjernici na promociji dobra a ne u inat bilo kome.

Tako se vjerski praznik ne obilježava, to nije dio naše tradicije i takvo ponašanje mora biti osuđeno od strane svih aktera i sankcionisano od strane nadležnih organa Republike Srbije. Apsolutna većina Bošnjaka ovakvo ponašanje osuđuje i ono ni u kojem slučaju nije dio praznika Bajrama koji u sebi nosi poruku mira i ljubavi.

Ne smijemo dozvoliti da zarad tuđih interesa naši narodi i ovaj region budu gurnuti u destabilizaciju čiju bi cijenu opet plaćali mi koji ovdje vijekovima u miru živimo.

Za BOSS je neprihvatljivo da predstavnici lokalne multietničke vlasti, predstavnici područne Policijske uprave, dva ministra, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, na desetine drugih republičkih funkcionera koji su iz Novog Pazara i Sandžaka ni poslije tri dana nisu zauzeli jasan stav i osudili ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca. Pitamo ih zašto šute?

Srbija je naša zajednička kuća i moramo je učiniti najboljim mjestom za život. Pojedinci koji su svojim nesavjesnim ponašanjem povrijedili nečija vjerska i nacionalna osjećanja ili pogazili dostojanstvo simbola Republike Srbije, moraju da se suoče sa posljedicama svog ponašanja.

Brojni izborni ciklusi iza nas govore da Bošnjaci u Srbiji u potpunosti podržavaju politiku mira predsjednika Aleksandra Vučića. Istina je da je vrijeme vlasti Aleksandra Vučića period najvećih kapitalnih investicija u sandžačke općine i to očigledno nekim interesnim grupama smeta.

Obaveza ove generacije je da sačuvamo mir za našu djecu i generacije koje dolaze. Pozivamo sve građane Novog Pazara na suzdržanost i poštovanje različitosti kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Nasilje ne smije biti prihvatljivo rješenje, već dijalog i međusobno poštovanje tako su nas naši preci naučili.

Predsjednik BOSS-a, Samir Tandir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *