BUDUĆA PREMIJERKA KOSOVA: Ne želimo da Kosovo bude druga Bosna

BUDUĆA PREMIJERKA KOSOVA: Ne želimo da Kosovo bude druga Bosna

781

Kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova za premijerku Kosova Vjosa Osmani je izjavila da dijalog Kosova i Srbije treba vratiti na početak i najavljuje da će dijalog biti glavna tema jednog od narednih sastanaka predstavnika te stranke i Pokreta Samoopredjeljenje.

Ona smatra da je važno da Kosovo iskaže punu posvijećenost nastavku dijaloga i još jednom dokaže međunarodnoj zajednici da je “Kosovo uvijek bilo i ostalo strana koja ne uslovljava dijalog, za razliku od Srbije”, prenosi Tanjug.

Tvrdi da Srbija ne samo da uslovljava dijalog, već ne primjenjuje više od 90 posto potpisanih sporazuma.

To, prema njenim riječima, ukazuje da je Srbija ta koja “destabilizira regiju i ne zalaže se za dobrosusjedstvo”.

Sporazum prihvatljiv za Kosovo

Podsjetila da Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje od ranije imaju zajednički stav o pitanjima o kojima se u Briselu nikada ne može razgovarati i da Kosovo u procesu dijaloga treba predstavljati Vlada Kosova.

Foto: Anadolija

Osmani u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da će glavni zadatak nove vlasti Kosova biti sporazum sa Srbijom prihvatljiv za Kosovo, jer nije njihovo da razmišljaju o tome kakav sporazum bi bio prihvatljiv za Srbiju.

Na Kosovo se, ukazuje, ne može gledati kao na šumu iz koje bi Srbija trebalo nešto da uzme.

Smatra da je Srbiji dovoljno to o čemu se od početka razgovaralo, a to je da bude integrirana u Evropsku uniju.

‘Srbija se još nije izvinila’

Od toga, dodala je, nema veće koristi za Srbiju, koju optužuje da je “izazvala sve ratove u bivšoj Jugoslaviji, da je prouzrokovala stotine hiljada žrtva u bivšoj Jugoslaviji, a koja se još nije izvinila i nastavlja politiku negiranja ovih zločina”.

“Stoga naš odgovor nikada ne bi trebao biti šta je to što će Srbija imati od Kosova. Srbija može imati koristi od EU-a, ali ne i dobiti nešto od Kosova što bi ga pretvorilo u potpuno nefunkcionalnu državu ili drugu Bosnu (i Hercegovinu), koja danas ima sjedište u Ujedinjenim narodima, ali je potpuno nefunkcionalna”, rekla je Osmani.

Razlog za vraćanje dijaloga na početak ona vidi u tome da je, kada je taj proces započet, cilj bio da se postignu sporazumi koji se tiču života građana, praktični sporazumi koji uklanjaju barijere, povezuju i koji bi trebali niti na korist objema stranama na putu ka EU.

Osmani, koja je nedavno boravila u SAD-u, kaže da je Amerika ključna zemlja koja je pomogla Kosovu i stoga smatra da nijedan dobar dogovor za Kosovo ne može biti postignut bez “blagoslova” SAD-a.

Izvor: Agencije