Čanak: Sve dok su Mladićeve slike na protestima ne vjerujem u promjene u Srbiji

635

U Srbiji će, bez obzira što nisu ušle u parlament, opstati one stranke koje okuplja ideja, a nestat će one koje je okupljao interes, istakao je Čanak.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da nema sumnje da je dominacija Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije faktički vratila zemlju u jednopartijsko doba.

– Pored toga što su izborni rezultati koje je postigao SNS opasni za demokratiju u Srbiji, opasni su i za sam SNS. Jer, sada više ne postoji nijedna brana i izgovor za neispunjavanje predizbornih obećanja, kako u Srbiji tako i van nje- rekao je Čanak u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

On je ocijenio da će to naterati u velikoj mjeri i SNS i Vučića lično da počnu da daju političke odgovore i na “vrlo neprijatna pitanja” u vezi odnosa sa Kosovom, Republikom Srpskom, Rusijom, Kinom, pa i Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, u Srbiji će, bez obzira što nisu ušle u parlament, opstati one stranke koje okuplja ideja, a nestat će one koje je okupljao interes.

Govoreći o protestima u Crnoj Gori, Čanak je ocijenio da je tu došlo do simbioze ideologije “velike Srbije” i interesa imperijalne Rusije, koja “bez obaranja ovakve Crne Gore, nema izlaz na toplo more, osim kroz Bosfor”.

– Ovi protesti u Crnoj Gori, koji se predstavljaju kao nekakva borba protiv vjerskih nesloboda, nisu ništa drugo nego udruživanje interesa ruske administracije i Amfilohijevih srebroljubaca, a ujedno i demonstracija upotrebe Srpske pravoslavne crkve za potrebe mobilizacije protivnika prozapadnog kursa jedne zemlje. Dakle, alat koji bi sutra mogao da se upotrebi i u Srbiji – kazao je Čanak.

Prema njegovim riječima, što se kosovskog pitanja tiče, ono ima politički upotrebnu vrijednost za Putinov režim samo dok nije riješeno.

– Onog momenta kada bi nesporazumi prestali, a granice postale nebitne po uzoru na EU, bilo bi daleko manje šansi da se po Balkanu pale požari –  naveo je Čanak.

Dodao je da je u proteklih 30 godina, kao politički “argument” nebrojeno puta čuo da je neko strani plaćenik.

– Američki, njemački, britanski, hrvatski, mađarski… Jedino niko nikada za nekoga nije rekao daje ruski plaćenik. A takvih je u Srbiji najviše – rekao je Čanak.

Govoreći o protestima u Srbiji, on je poručio da dok ne vidi protest “bez ijedne slike Draže, Mladića, Putina i Svetog Save, bez ijednog popa i akademika SANU, ja u neke velike promjene ne vjerujem”.

Izvor Oslobođenje
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *