Carinik sa Špiljana PRETUČEN: Dolazio sam iz pravca Tutina, 5 PUTA SU ME TUKLI, GOVORILI “ČETNIKU” I “MAJMUNE”

4243

Milentije Jakšić, 52-godišnji carinik Ministarstva finansija Republike Srbije, jučer je uhapšen i brutalno pretučen nakon povratka s posla, samo kilometar i pol od administrativnog prelaza Brnjak na Kosovu.

Jakšić, stanovnik Zubinog Potoka na KiM i dugogodišnji zaposlenik na carinskoj ispostavi “Špiljan” na graničnom prelazu između Srbije i Crne Gore, “Špiljan”, na putu Novi Pazar – Rožaje. Milentije je, inače, rođen i sa porodicom živi u Zubinom Potoku na KiM. redovno i bez problema prelazio je preko prelaza “Brnjak”. Incident se dogodio kada je Jakšić zaustavljen blizu restorana „Raj na vodi“, nedaleko od prelaza, gdje je ugledao automobil svoje sestre.

– Dolazio sam iz pravca Tutina i kretao se ka Zubinom Potoku gdje inače živim. Zaustavili su me ispod punkta “Brnjak” gdje se nalazi baza njihove “Specijalne policije” koja koristi oklopna, transportna i blindirana vozila. Na kilometar i po od Brnjaka zastao sam pored restorana „Raj na vodi” jer sam vidio sestrin auto na parkingu. Ona ima vikendicu na jezeru Gazivode, pa sam pomislio da svratim kod nje na kafu – počinje Milentije da prepričava ovaj traumatični događaj.

– Nakon što sam krenuo, oni su primjetili da sam se zadržao i krenuli su ka meni u susret blindiranim vozilom, koje je bilo bez bilo kakvih oznaka. Sreća što živim ovde pa znam da je to policijsko vozilo i zato sam na njihovo blicanje istog časa stao. Ponavljam, na vozilu nisu imali nikakvu oznaku policije, registraciju ili bilo šta drugo. Vidjeli su čačanske tablice i zato su me zaustavili. Verovatno me ne bi pretukli da su znali da živim u Zubinom Potoku – nastavlja Milentije.

Nakon zaustavljanja, oklopno vozilo su parkirali naspram njegovog kombija, te putem više nije bilo moguće proći.

– Izašao je mlađi muškarac s mjesta suvozača, s dugim cevima…Krenuo sam da otvaram prozor i zamolio ga da govori srpski, jer albanski ne znam. Istovremeno sam rukom krenuo ka “suncobranu” da mu dam dokumenta. Na moju riječ “srpski”, krenulo je brutalno izvlačenje iz auta i udaranje. Tukao me i šamarao u predjelu glave i uha. Bio sam u šoku, zaprepašćen, jer nikakav razlog nisu imali da me zaustave. Na sred puta, u sred bijela dana. Oborili su me na zemlju, a kad sam im rekao da sam carinski službenik, kolega, još jače su me udarali. Nisu mi dali priliku da im kažem da sam stanovnik Zubinog Potoka. Dobio sam strašan udarac u predjelu uha i tada mi je pukla bubna opna. Nakon serije udaraca, na svu sreću tim putem je naišao Jovica Vlašković, svještenik u Sabornoj crkvi Svete Tojice u Zubinom Potoku. Tada su prestali sa batinama, sklonili me ispred vozila, da me ne vide prolaznici. Ko zna kako bih prošao da nisu naišla druga vozila – priča Milentije dodajući da policiji nije pružao otpor, jer niti je imao kakve šanse protiv njih, a imao je i lisice na rukama. To je trajalo kratko, a tvrdi da je zadobio šest snažnih udaraca.

Prema Jakšićevim riječima, zaustavilo ga je patrolno vozilo kosovske policije, bez oznaka, u blizini prelaza “Brnjak”. Nakon što je pokušao da se legitimiše, uslijedio je niz nasilnih radnji od strane policije. Jakšić tvrdi da je bio žrtva fizičkog nasilja, uključujući udarce u predjelu glave i uha, što je rezultiralo pucanjem bubne opne.

Policija je, kako Jakšić navodi, upotrijebila nesrazmjernu silu i vrijeđanja, nazivajući ga pogrdnim imenima. Nakon incidenta, Jakšić je odveden u policijsku stanicu u Zubinom Potoku, a potom prebačen u Mitrovicu, gdje je zadržan do kasno popodne.

– Ponašali su se prema meni kao prema životinji. Mladi policajci su me nazivali “četnik i majmun”, gađali me toalet papirom. Dva sata su me tu držali. Za to vrijeme sestra me tražila ispred punkta, ali su vozilo sakrili u unutrašnjost baze koja je opasana betonskim zidom – nastavlja Milentije svoju ispovijest dodajući da su ga tukli u pet navrata. On kaže da je sve vrijeme ćutao jer je bio nemoćan.

Povrede koje je Jakšić zadobio uključuju hematome po glavi, razbijenu arkadu, puknutu bubnu opnu i oštećenje vratnog dijela kičme. Jakšić je odlučan u namjeri da traži pravdu i odgovornost za svoje prebijanje, naglašavajući da očekuje pravično postupanje od institucija.

Ovaj incident izaziva zabrinutost zbog tretmana srpskih građana na Kosovu i postavlja pitanja o odnosima između dvije zajednice. Milentije Jakšić, otac četvero djece, sada se oporavlja, a njegova porodica i prijatelji očekuju pravdu i poštovanje ljudskih prava u ovom osjetljivom regionu.

Foto Kurir

Foto Kurir

Izvor: Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.