Ćerka predsjednika opštine Sjenica čuva bošnjačku tradiciju kroz muziku: Mlada Amila Kamberović odjekuje sevdalinkama u Sjenici

2279

SJENICA – U atmosferi bogate kulturne baštine i uz zvuke koji bude najdublje emocije, učenica gimnazije Amila Kamberović, kćerka predsjednika općine Sjenica Nermina Kamberovića, oduševila je publiku izvodeći dvije prelijepe sevdalinke. Njena izvedba, u tradicionalnoj bošnjačkoj narodnoj nošnji i s sandžačkom zastavom kao kulturnim simbolom u pozadini, učinila je ovaj događaj posebno emotivnim.

Događaj, organiziran u prostorijama Gimnazije Jezdimir Lović povodom Dana Bošnjačke zastave, bio je prilika da se ukaže na značaj očuvanja i promocije bošnjačke kulture i tradicije. Amila je izvela “Sejdefu majka budila” i “Moj dilbere”, dvije sevdalinke koje su odjeknule školskim holom, ostavljajući prisutne u tišini razmišljanja i divljenja.

Izvođenje sevdalinki Amile Kamberović pogledajte na video linku.

Direktorica škole, Zinaida Čolović, koja također pripada Sandžačkoj demokratskoj partiji kao i predsjednik Kamberović, istakla je važnost ovakvih događaja koji ne samo da obogaćuju školski program, već i pomažu mladima da razumiju i cijene svoje korijene.

“Ovo je više od običnog kulturnog programa; to je lekcija o identitetu i pripadnosti,” rekla je Čolović za naš list.

Predsjednik općine, Nermin Kamberović, izrazio je ponos na svoju kćerku i zahvalnost školi na inicijativi.

“Naša djeca trebaju znati odakle dolaze. Ove pjesme i ovakvi događaji su način da im pokažemo tko smo i što cijenimo,” dodao je on.

Amila Kamberović, sa svojim talentom i ljubavlju prema tradiciji, pokazala je kako mladi mogu biti ključni čuvari kulturnog naslijeđa. Njena izvedba nije samo umjetnički doživljaj; to je most koji spaja prošlost i budućnost, podsjećajući nas na značaj kulture u našim životima. Ovaj događaj u Sjenici bio je pravi primjer kako tradicija i modernost mogu ići ruku pod ruku, njegujući identitet i zajedništvo među generacijama, pogledajte cijeli prilog obilježavanja Dana Bošnjačke zastave ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *