Cijene kurbana u Sandžaku drastično porasle: Ekonomija i vjera u konfliktu

1848

Manje od nedjelju dana pred Kurban Bajram, Sandžak se suočava sa rastućim cijenama kurbana, posebno ovaca, koje su neizostavni dio ovog značajnog vjerskog praznika.

Dok cijene žive stoke u centralnoj Srbiji padaju i iznose od 220 do 250 dinara po kilogramu (oko 100 eura), u Sandžaku su cijene duplo veće, što izaziva zabrinutost među vjernicima.

Primjera radi, cijena ovaca (kurbana) u Sandžaku kreće se između 140 i 250 eura, dok neki preprodavci za ovnove traže nevjerojatnih 300 do 1000 eura, zavisno od težine.

Njihov argument je da nije sevap cenjkati se kada se kupuje kurban, što dodatno stavlja pritisak na džematlije koji žele ispuniti svoje vjerske obaveze.

Ova razlika u cijenama između Sandžaka i ostatka Srbije nije nova pojava, ali ove godine razlika je postala znatno izraženija.

Na sajtu pijace.com cijena krava za klanje u Srbiji iznosi od 200 do 260 dinara po kilogramu, dok u Sandžaku cijene krava često premašuju ovaj raspon.

Zašto su cijene kurbana u Sandžaku toliko visoke? Jedan od razloga je geografska izolovanost regije i nedostatak lokalnih farmi koje bi mogle zadovoljiti potražnju. Drugi razlog je tradicionalna praksa kupovine kurbana kod poznatih prodavaca ili na specifičnim lokacijama koje garantiraju kvalitet, što prodavci koriste za postavljanje viših cijena.

Razlike su uočljive i kod uplata kurbana kod različitih islamskih zajednica i organizacija koje sprovode kurbanske akcije. Humanitarne organizacije koje prikupljaju sredstva za kurbane imaju cijene od 180 do 200 eura, a neki od njih nude mogućnost uplate kurbana za afričke zemlje, gdje je potreba za ovim vidom pomoći veća.

Ove razlike u cijenama ne odražavaju samo ekonomsku stvarnost, već i kulturne i društvene faktore koji oblikuju tržište kurbana u Sandžaku. S jedne strane, visoke cijene kurbana mogu se smatrati znakom poštovanja prema tradiciji i vjerskim obavezama. S druge strane, one predstavljaju finansijski teret za mnoge porodice koje se bore da ispune svoje vjerske dužnosti.

Kako se približava Kurban Bajram, ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati i hoće li visoke cijene uticati na broj kurbana koji će biti prineseni ove godine. Ono što je sigurno je da će ovaj praznik, kao i svaki put, donijeti radost i zajedništvo, bez obzira na ekonomsku krizu s kojima se vjernici suočavaju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *